Pekka Rautio Posts

Tällä viikolla Korona on vaikuttanut meistä jokaiseen. Itse lähdin vielä maanantaina aika luottavaisella mielellä opiskelijoiden kanssa Osloon. Tilanne muuttui kuitenkin nopeasti ja lopulta päädyimme tulemaan etuajassa takaisin Suomeen. Kotona minua odotti peruutusviestien tulva. Kaikki keikat ja tilaisuudet, joissa olin joko muusikon tai tuottajan roolissa peruttiin koko kevään osalta. Tänään tuli viesti, että Vantaan lukiot siirtyvät etäopetukseen.

Ainakin seuraavat viikot kotini on kirjaimellisesti linnani ja nyt on pitkästä aikaa mahdollisuus miettiä tapojaan tehdä työtä ja olla tässä maailmassa.

Maailman ongelmat kuten Korona ovat yhteisiä ja myös ratkaisut niihin löydetään yhdessä. Jos koko kaupunki palaa niin aita oman talon ympärillä ei paljoa auta. Sen sijaan yhteisillä toimilla turvallisuuden ja vakauden eteen voidaan parantaa kaikkien elämää. Yhteistyö vaatii toistemme kuuntelemista, yhteisen maaperän etsimistä, kunnioitusta ja joustavaa mieltä.Tämä on ihmiskunnalle kasvun ja näytön paikka. Kriisi näytti taas, että moni asia vaatii päivittämistä ja uudistamista.

Olemme aivan liian haavoittuvaisia globaalin talouden häiriöille. Voimme miettiä, kannattaako kaikki lääkkeet, ruoka, komponentit… valmistaa siellä missä se on halvinta vai olisiko lähituotanto jossain asioissa parempi? Mitä jos nostaisimme yhteisen hyvän prioriteettilistallamme hieman korkeammalle.

Tarvitsemme uuden globaalin talousopin 2.0, joka palvelee muitakin päämääriä kuin rahan tekemistä.

Digitaalisuus mahdollistaa paikasta ja ajasta riippumattoman työskentelyn ja opiskelun. Valmiudet ja tekniikka on olemassa mutta ihmiset ovat tapojensa orjia ja hitaita muuttamaan rutiineja. Nyt on hyvä syy siirtyä digitalisaatiossa sanoista tekoihin ja ottaa kaikki hyöty irti teknologian antamista mahdollisuuksista. Antiikin Kreikassa orjat mahdollistivat etuoikeutetuille helpohkon elämän. Koneet, robotit ja digitalisaatio voivat olla meidän orjiamme ja tehdä elämästämme helpompaa. Ihminen ei ole vielä valitettavasti uskaltanut ottaa isännän roolia ja määritellä itse, mitä on hyvä elämä ja mikä on teknologian rooli siinä.

Myös hallitusten, firmojen ja muiden organisaatioiden visiot ja strategiat joutuvat tulikokeeseen. Nyt näemme mitä sanat tarkoittavat. Onko työtekijöiden hyvinvointi tärkeää, saavatko he tukea ja arvostusta? Miten yhdenvertaisuus tai tasa-arvo toteutuvat? Mitä tarkoittaa, että kaikista pidetään huolta ja ketään ei jätetä yksin?Kaikki nämä periaatteet maksavat kriisiaikoina, mutta uskon, että niistä kannattaa maksaa.

Toivon, että tämä kriisi opettaa meille toisten huomioon ottamista ja yhteen hiileen puhaltamista. Ehkä eniten tässä maailmassa minua liikuttaa se, että joku ojentaa vapaaehtoisesti auttavan kätensä, kun sitä tarvitaan.

Juuri nuo ihmisten pienet ja arkiset ystävällisyyden ja avuliaisuuden osoitukset pitävät tämän maailman kuosissa silloin, kun se uhkaa muuten hajota.

Pidetään huolta toisistamme!

Share This:

Blogi

Valtuusto päättää tänään Vantaan ratikkahankkeen jatkosta. Tässä oma kirjoitukseni aiheesta:

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/822231-mielipide-onko-vantaalla-varaa-olla-rakentamatta-ratikkaa

Share This:

Blogi

Koomikko pyytää huonoa vitsiään anteeksi=kielletään huumori/kaikkien pitää pyytää kaikkea anteeksi

Oululainen professori ottaa Mannerheimin kuvan seinältä=Salaliitto/kielletään isänmaallisuus

Yksi ravintola lopettaa naudanlihan käyttämisen kannattamattomana=Suomalaisuus on uhattuna/kielletään lihansyönti

Homma menee jotenkin näin: Yksittäinen asia tai kommentti työnnetään törkygeneraattoriin, jossa siitä perataan pois häiritsevät faktat ja näkökulmat. Sieltä se syötetään suoraan kaaoksesta voimansa saavan kansanvillitsijän lapaan. Hän vetää kiekon maaliin nasevien saatesanojen kanssa:”Mikään ei ole enää pyhää, kohta kaikki kielletään, Suomea ei enää kohta ole jne”…Osa kansasta hurraa ja yhtyy raivoon. Osa katsoo sivusta ja osa haluaisi sanoa jotain, mutta ei uskalla, koska tietää mitä siitä seuraa

Onko kaikki tai oikeasti kielletty? Velvoittaako Peteliuksen anteeksipyyntö koko ihmiskuntaa ja kuuluuko se edes kenellekään muulle kuin asianomaisille? Saako lihaa vielä syödä ja ottaa lasin maitoa kyytipojaksi?

Kun katson Suomea tänä sunnuntaina, niin huomaan, että kauppojen hyllyt ovat täynnä liha- ja maitotuotteita, auto löytyy melkein joka pihasta, huumoria, rajuakin, on enemmän tarjolla kuin elämässä ehtii katsoa. Mannerheimkin ratsastaa kunniapaikalla Kiasman edessä. Ihmiset voivat edelleen itse valita, miten elämäänsä elävät. Suurin muutos taitaa olla se, että valinnanvaraa on enemmän kuin koskaan niin kaupan hyllyllä kuin maailmankatsomuksissa.

Maailma muuttuu nopeasti ja yhtenäiskulttuurin aika on ohi. Yhden valtion sisällä on monia kulttuureja, enkä tarkoita etnisyyttä. Suomalaisella voi olla paljon enemmän yhteistä toisella puolella maailmaa asuvan ihmisen kuin oman naapurinsa kanssa.

Verkko mahdollistaa verkostoitumisen yli maiden rajojen. Maailmanlaajuiset suuret ideologiat; ympäristötietoinen liberalismi ja konservatiivinen kansallismielisyys joutuvat kuitenkin elämään saman katon alla täällä Suomessakin. Globaalit mittasuhteet kärjistävät vastakkainasettelua ja kaaoksesta hyötyvät tahot kaatavat bensaa liekkeihin.

Lisäksi sukupolvien kuilu voi hyvin ja kasvaa. Liha, maito, uskonto, auto ja moni muu asia, josta tälläkin hetkellä riitelemme koetaan osaksi monen elämäntyyliä ja identiteettiä. Sitten on olemassa nuorempi sukupolvi, jolle nuo asiat näyttäytyvät toisenlaisina. Halutaan muutosta ja kehitystä.

Millainen on tulevaisuutemme jos liberaali ja konservatiivi, nuori ja vähän vanhempi eivät voi keskustella toistensa kanssa ilman ivaa, vähättelyä ja tahallista väärinymmärtämistä. Mitä voimme odottaa lapsiltamme, jos aikuiset yksinkertaistavat, kärjistävät ja ovat armottomia toisiaan kohtaan.

Vanha periaate poliittisessa debatissa ”Asiat riitelee, ei ihmiset” on ajankohtaisempi kuin aikoihin. Paras argumentti voittakoon!

On tutkittu tosiasia, että ihmiset uskoo melkein mitä vaan, jos viesti tulee omilta ja se vahvistaa omia näkemyksiä. Ihminen myös torjuu epämiellyttäväksi koetusta lähteestä tulevan tiedon vaikka se olisi kuinka tutkittua. Tästä pelottava esimerkki on verkossa liikkuva manipuloitu keskustelu eduskunnan kyselytunnilta Halla-ahon ja Maria Ohisalon välillä. Video oli viikon klikkihitti! Peli on kovaa ja likaista! Lähdekriittisyys on välttämätön kansalaistaito! Myös omia ajatuksiaan ja tottumuksiaan olisi hyvä joskus kyseenalaistaa.

Olemme nyt koulun pihalla. Kiusaajien joukko on ottanut vallan. He ovat vähälukuisia, manipuloivia, pelottavia ja kovaäänisiä. Heikkous palkitaan ivalla ja väkivallalla. Tilanne ja ryhmän paine tempaa osan mukaansa. Osa yhtyy kiusaamiseen ja toiset katsovat hiljaa vierestä. Me olemme nyt tässä.

Ehdotan vallankumousta! Meitä on enemmän. Puhalletaan peli poikki ja otetaan piha takaisin!

Ps. Harva on 100% konservatiivi, liberaali, maalainen, kaupunkilainen, vassari, suvakki, suvaitsematon, viherpiipiipertäjä, porvari, nuori, vanha…. Ihmiset mahtuvat aika huonosti määritelmien alle ja meillä on aina enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Me olemme loppujen lopuksi haluinemme, toiveinemme ja pelkoinemme aika samanlaisia.

#meollaan1 #jotainrajaa

Share This:

Blogi

Raha on valtaa, joka säilyy vaalikausien yli ja johon on vaikea puuttua kansanvallan ja demokratian keinoin. Alustataloudessa(Amazon, Google, facebook, Netflix, Spotify), joku keksii palvelun, jossa se tarjoaa muiden tekemiä tuotteita. Kärjistetysti voi sanoa, että Netflix korvasi videovuokraamot, Spotify levykaupat ja Amazon lähes kaiken. Tekniikka kehittyy ja uudet ideat syövät vanhat. Se on kehityksen hinta. Alustatalouden ongelma on vallan ja vaurauden voimakas keskittyminen. Jos ennen kymmenet tuhannet levykaupat työllistivät satoja tuhansia ihmisiä, Spotify työllistää kymmeniä. Sama kaava toimii muillakin aloilla. Kun yksi alustatalouden toimija kasvaa riittävän suureksi, sen kanssa on käytännössä mahdoton kilpailla ilman valtavia muskeleita.  Sama koskee robotiikkaa ja tekoälyä. Yksi startup-yritys tai innovaatio poistaa kokonaisen toimialan ihmisten työmarkkinoilta. Kehitys on vääjäämätöntä ja se voi tuoda koko ihmiskunnalle hyvinvointia ja vaurautta tai vähentää niitä. Jos emme tee mitään, raha, valta ja omistus keskittyy entisestään ja suurin osa ihmistä jää osattomaksi kehityksen tuomasta hyvästä. Yksi tämän hetken tärkeimpiä talouspoliittisia kysymyksiä on, miten suhtaudumme tähän kehitykseen.

Alustatalous,- tekoäly ja alustatalousyhtiöt haluavat tietenkin mahdollisimman vapaan ja säätelemättömän pelikentän ja käyttävät valtavia resurssejaan sen turvaamiseen. Hyvä esimerkki tästä oli Googlen toiminta Eu:n tekijänoikeusuudistukseen ja  artikla 13:sta liittyen. Artiklan tavoite on turvata sisältöjen tekijöille mahdollisuus saada korvauksia työstään alustapalveluilta. Käytännössä Googlen pitäisi neuvotella esim. musiikintekijöiden edustajien kanssa musiikinkäytön korvauksista. Google teki valtavan kampanjan uudistusta vastaan. Se käytti miljoonia lobbaamiseen ja mielipiteiden muokkaukseen. Yhtiö saikin luotua mielikuvan, että kyseessä on taistelu internetin vapaudesta vaikka kyse oli siitä, että se halusi käyttää ilmaiseksi toisten työtä ja rikastua sillä jatkossakin ilman lainsäädännöllisiä esteitä.

Nyt on oikea aika pohtia, miten suhtaudumme tähän kehitykseen. Miten yhteiskunta ja tavalliset kansalaiset voivat olla osallisia ja hyötyä kehityksestä. Vapaat yhteiskunnat ovat tarjonneet yrityksille monenlaista tukea, koulutettua työvoimaa ja mahdollisuuden onnistua. Mikä on niiden vastuu ja rooli yhteiskunnan kehittämisessä? Miten säätelemme, verotamme ja tuemme robotiikkaa, tekoälyä ja alustataloutta? OECD on juuri ehdottanut, että digiyritysten tulisi maksaa veronsa sinne, missä niiden palveluita kulutetaan. Nykyisin ne maksetaan siellä, missä ne tuotetaan. Tämä on johtanut  mm. verojen kiertämiseen veroparatiisien kautta. Mielestäni ehdotus on hyvä! Me tarvitsemme maailmanlaajuiset pelisäännöt myös digijättiläisille.

”With great power comes great responsibility” Sanoi Ben-eno hämähäkkimiehelle.

Jälkikirjoitus:

Teosto on tehnyt juuri pohjoismaisen sopimuksen facebookin ja Instagramin kanssa musiikinkäytön korvauksista. Tekijät saavat siis jatkossa korvauksen teostensa käytöstä somessa. Tärkeä askel oikeaan suuntaan.

Share This:

Blogi

Olin viikko sitten eduskuntatalolla ilmastomielenosoituksessa! Tunnelma oli ystävällinen, rauhallinen ja jotenkin asiallisen vaativa. Mielenosoitusten sanoman voisi tiivistää näin: ”Päättäjät kuunnelkaa tiedeyhteisöä ja käärikää hihat! ” Se on minusta ihan kohtuullinen vaatimus ja aloin miettiä asiaa myös omasta eli vantaalaisen kuntapäättäjän näkökulmasta. Mitä minä ja me olemme tehneet ja onko sillä ollut vaikutusta?

Politiikassa kaikki alkaa ideoista ja puheesta. Puheista tulee tavoitteita ja tavoitteet muuttuvat konkreettisiksi toimiksi. Olemme tehneet Vantaalle kunnianhimoisen ilmastotavoitteen olla hiilineutraali vuonna 2030 eli nopeammin kuin Suomi valtiona. Tätä tavoitetta tukemaan on tehty ”Resurssiviisauden tiekartta”(kamala nimi mutta hyvä sisältö), jossa on askelmerkit tavoitteen toteuttamiseen.

Kävimme valtuuston kanssa tällä viikolla läpi Vantaan yhtiöiden toimintaa ja siinä näki hyvin, miten puheet ja tavoitteet vaikuttavat käytännössä. Kaikki Vantaan suuret yhtiöt kuten Vantaan energia, VAV-asunnot ja Vantaan teollisuuskiinteistöt, jonka hallituksessa itse olen, ottavat ilmastotavoitteet huomioon kaikessa toiminnassa ja vähentävät päästöjään jatkuvasti uusilla ratkaisuilla. Suurin ja merkittävin toimijamme ilmastoasioissa on Vantaan energia, joka on valtakunnallisestikin merkittävä toimija. Yhtiö laskee tänä vuonna toisen suuren voimalansa Martinlaakson päästöjä 30%:lla ja luopuu kivihiilestä kokonaan Helsinkiä ja Espoota nopeammin jo vuonna 2022. Tälläkin hetkellä kivihiiltä käytetään vain kylminä pakkaspäivinä. Yhtiön tavoite on olla kokonaan hiilineutraali vuonna 2045. Keinoja ovat energiatehokkuus, älykkäät sähköverkot, hukkalämmön hyödyntäminen, geoterminen lämpö, bioenergia, aurinko, tuuli, lopulta myös hiilidioksidin talteenotto. Koko kaupunki vähentää CO2-päästöjä laajalla rintamalla asumisessa, rakentamisessa ja liikkumisessa. Näin ei tapahtuisi ilman poliittista tahtoa. Paljon siis tehdään ja rimaa pitää nostaa koko ajan. Uusia avauksia tulee koko ajan. Teimme juuri Vihreällä valtuustoryhmällä aloitteen, että Vantaa puolittaa ruuan hiilijalanjäljen vuoteen 2025 mennessä. Se sai kannatusta lähes kaikista ryhmistä mutta perinteiset maito- ja liha-asenteet istuvat vielä tiukassa. Keskustelu aiheesta on kuitenkin avattu ja uskon, että viimeistään ensi valtuustokaudella tavoite toteutuu.

Summa summarum: Politiikka on edelleen tehokas tapa vaikuttaa, etenkin kuntapolitiikka. Monet suuret ilmastoon vaikuttavat päätökset(liikenne, rakentaminen, energia) tehdään juuri kunnissa. Toivottavasti jokainen ilmastosta huolestunut kanavoi huolensa ensi kuntavaaleissa äänestysuurnilla! Nyt jos koskaan jokainen ääni on tärkeä, jos haluamme laittaa isomman vaihteen päälle ilmastonmuutoksen torjunnassa.  Ilmastonmuutoksen torjuntaan vaadittavat toimet tekevät maailmasta mukavamman, puhtaamman ja oikeudenmukaisemman paikan. Samalla kun teemme maailmasta vähän paremman paikan, luomme myös valtavan määrän uusia työpaikkoja. Win win!

Ps. On todella hienoa, että etenkin nuoriso on aktivoinut ja haluaa vaikuttaa tulevaisuutensa. Se harmittaa kyynisiä besservissereitä, mutta niin se on aina ollut. Aikuiselle kaikentietäjälle on vaikea paikka, kun argumentit loppuvat ja oma auktoriteetti rapisee. Kun itse tietää paremmin, niin muiden pitäisi kunnioittavasti vaieta ja tyytyä osaansa. Se on etuoikeutetun ylimielisyyttä, ei mitään muuta.

Share This:

Blogi

Olen opettajana ja myös isänä seurannut huolestuneena koulutuksen kehitystä Suomessa. Koulutus ja sivistys on suomalaisen yhteiskunnan kivijalka ja menestyksemme salaisuus. Kaiken takana on opettajan työn arvostus ja koulutuksen riittävät resurssit. Suomi on ollut pitkään siitä harvinainen maa, että täällä opettajankoulutukseen on paljon hakijoita ja sisään on todella vaikea päästä. Työtä on arvostettu ja opettajaksi on hakeutunut ihmisiä, joilla on ollut varaa valita useista uravaihtoehdoista. Nyt asia on muuttumassa. Varhaiskasvatuksen ja luokanopettajan koulutuksien hakijamäärät ovat tippuneet viime vuosina merkittävästi. Ruotsissa tällainen kehitys on johtanut opettajapulaan ja koko peruskoulutuksen tason laskuun.

Palkkaus on varsinkin varhaiskasvatuksen puolella tärkeässä roolissa. Onhan se aika erikoista, jos yliopistosta valmistunut ihminen, joka tekee kaikkien mielestä tärkeää työtä, ei voi esim pääkaupunkiseudulla elää palkallaan. Tätä asiaa voidaan korjata syksyn palkkaneuvotteluissa.

Monet opettajat kokevat ammatin raskaammaksi kuin aikaisemmin. Nykyään suomalaisessa koulussa noudatetaan inkluusion periaatetta. Se tarkoittaa sitä, että myös paljon tukea tarvitsevat oppilaat opiskelevat tavallisissa luokissa. Erityiskouluista on luovuttu monissa kunnissa lähes kokonaan ja erityis- ja pienluokkia on vähennetty. Ajatuksessa on paljon hyvää mutta toimiva inkluusio tarvitsee kunnolliset resurssit. Yksi luokanopettaja ei yksinkertaisesti voi hallita suurta lapsiryhmää, jos mukana on useita paljon apua tarvitsevia oppilaita. Opettaja väsyy mahdottoman urakan edessä, koulusta kiinnostuneet oppilaat eivät saa työrauhaa tai tarvitsemaansa tukea. Käytöshäiriöinen lapsi leimautuu tavallisella luokalla helposti häiriköksi. Levottomuus ja väkivallan uhka ei edistä kenenkään oppimista tai koulussa viihtymistä. Jatkuvan stressin ja pelon on todettu vaikuttavan negatiivisesti jopa aivojen kehitykseen. Monesti turvallinen erityisluokka on parempi vaihtoehto kaikille.

Koulun haasteisiin on onneksi yksinkertainen ratkaisu, joka hyödyttää koko koulua, opettajia ja oppilaita. Koulut tarvitsevat yksinkertaisesti lisää opettajia, aikuisia, joilla on aikaa lapsille. Tässä ei auta lisäkoulutus tai digitalisaatio vaikka niitä meille mielellään tarjotaan. Inkluusio voi olla toimiva systeemi, mutta se on kunnolla toteutettuna kalliimpi kuin perinteinen erityisluokkia käyttävä järjestelmä. Nyt inkluusiota on käytetty keppihevosena säästöille ja varsinkin laaja-alaisten erityisopettajien määrää tulee lisätä.

Uuden eduskunnan tehtävänä on kirjata lakiin opettajamitoitus, jossa määritellään kuinka monta oppilasta voi yhtä opettajaa kohti olla. Ryhmäkoon merkitys oppimistuloksiin, myöhempiin opintoihin ja jopa tuloihin on osoitettu useissa tutkimuksissa.

Sitten vielä palkasta: Opettajat ja varhaiskasvattajat saavat kyllä kiitosta ja arvostusta poliitikkojen puheissa. Puheet ovat puheita, raha ja resurssit sen sijaan ovat konkretisoitunutta arvostusta.

Share This:

Blogi

Tänään hallitusneuvotteluissa on päätetty oppivelvollisuuden pidentämisestä toiselle asteelle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että toisesta asteesta tulee maksuton. Nyt on aika puhua siitä, miten maksuttomuus toteutetaan? Jos vain tilaamme oppimateriaalit nykyisiltä toimijoita, hintalappu on kova, yli 100 miljoonaa euroa vuosittain. Onneksi tämänkin voi tehdä fiksummin. Tässä ehdotukseni:

Voisimme tehdä kaikille avoimen digitaalisen tietopankin ja oppimisympäristön,joka sisältäisi myös toisen asteen oppimateriaalit laadukkaassa muodossa. Oppimiskokonaisuudet voitaisiin jakaa yksittäisiin opetussuunnitelmia seuraaviin moduuleihin. Opettajan oppaat, erityisopetuksen materiaalit(esim. lukivaikeuksien kuntouttaminen, testit) olisivat kaikkien saatavilla. Tämä mahdollistaisi myös pidemmälle menevän oppimisen omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Erityistä tukea tarvitseville oppilaille ja heidän lähipiirinsä aikuisille laadukkaan opetusmateriaalin helppo saatavuus mahdollistaisi tukitoimia, johon pelkällä koululla ei välttämättä ole resursseja. Opettajat voisivat myös lisätä palveluun omia materiaalejaan ja hyväksi kokemiaan käytäntöjä. Tämä tarjoaisi ammattilaisille hyvän alustan tehdä yhteisöllistä avoimen lähdekoodin kaltaista kehittämistyötä, joka hyödyttäisi koko yhteiskuntaa.

Oppimisympäristö voisi sisältää videomuotoisia virtuaalitunteja, joiden pitäjät ovat oman alansa parhaita asiantuntijoita ja innostavia opettajia. Rovion tai Supercell:in koodari kertoo, mihin matematiikkaa tarvitaan, suurlähettiläs puhuu historian ja yhteiskuntaopin tärkeydestä, Esko Valtaoja tähtitieteestä ja Sixten Korkman taloudesta jne. Tämä tukisi myös uuden opetussuunnitelman ilmiölähtöisyyttä.

Perinteinen oppikirja on edelleen hyvä työkalu perusopetuksen puolella mutta se ei pysty vastaamaan digitalisaation haasteisiin toisella asteella. Esim. ylioppilaskoe on jo tänä keväänä kokonaan digitaalinen ja samaan suuntaan on menossa koko akateeminen maailma sekä työelämä. Pitää kuitenkin muistaa, että kirjoittamisen ja kynän käyttämisen edut oppimisessa ovat tutkimusten mukaan kiistattomat. Otetaan siis parhaat puolet molemmista eli laitetaan tieto pilveen ja käytetään kynää ja paperia yhtenä oppimisen työkaluista.

Tämän päivän ja tulevaisuuden muuttavassa maailmassa myös täydennyskoulutuksen tarve tulee kasvamaan. Tällainen palvelu antaisi meille mahdollisuuden päivittää omaa osaamistamme joustavasti tarpeen mukaan.

Suomalaisen koulutuksen maine on edelleen kova ja sille on maailmalla kysyntää. Tässä meillä olisi valmis vientituote, suomalainen koulutusformaatti.

Alan osaamista on Suomessa paljon: nykyiset kustantajat, Yle, peliteollisuus…Tälläkin hetkellä Ylen verkkopalveluissa on paljon laadukasta oppimateriaalia muun muassa sähköisiin ylioppilaskokeisiin liittyen.

Meillä on tässä loistava tilaisuus parantaa toisen asteen koulutusta kustannustehokkaasti tavalla, joka hyödyttää koko Suomea!

 

Share This:

Blogi

Poliitikot ovat hyviä keksimään menoja mutta tulojen suhteen luovuutta ei enää löydykään yhtä paljon. Totuus on, että tarvitsemme jatkossa uusia tulonlähteitä, jos haluamme elää maassa, jossa sivistys on maksutonta ja ihmisistä pidetään huolta lapsuudesta vanhuuteen. Tässä yksi konkreettinen miljardin euron idea:

Koulutus on tunnetuin ja arvostetuin suomalainen brändi maailmalla. Silti koulutusvientimme arvo oli viime vuonna vain 300 milj€. Vertailun vuoksi väkimäärältään Suomea pienemmän Uuden-Seelannin koulutusvienti on n. 2 miljardia vuodessa. Euroopassa Hollanti nosti itsensä miljardiluokkaan lyhyessä ajassa.

Tavoitteena pitää olla, että Suomi on koulutusviennin miljardikerhossa seuraavan kahden hallituskauden aikana. Monia oppilaitoksiamme erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella uhkaa kuihtuminen pienenevien ikäluokkien myötä. Ulkomaalaiset tutkinnostaan maksavat opiskelijat lisäävät suomalaisten työllisyyttä ja pitävät kuntia elinvoimaisina.

Yksi esimerkki: Savonlinnassa lopetettiin juuri opettajankoulutus ja se oli suuri isku kaupungin ja koko alueen taloudelle. Sen sijaan, että toimiva ja laadukas laitos ajettiin alas, olisimme voineet ottaa sinne EU/ETA-alueen ulkopuolelta maksavia opiskelijoita, jotka haluavat maailman parhaan opettajatutkinnon. Meillä on jo englanninkielinen opettajankoulutusohjelma valmiina. Kaikki olisivat voittaneet.

Raha ei kasva puissa mutta sitä kasvaa suomalaisessa koulutuksessa. Hoidetaan tämä homma kotiin!

Share This:

Blogi

Nyt sen voi sanoa: Sote on kaatunut. Vaikka olen vastustanut erityisesti markkimallia alusta asti, ei tästä voi iloita. Kyseessä on tämän hallituksen suurin hanke ja pelkkä valmistelu on tullut todella kalliiksi veronmaksajille. Paljon työtä ja aikaa on hukattu. Epäonnistuminen johtuu enimmäkseen poliittisesta lehmänkaupasta, jossa Kokoomus sai markkimallin ja Keskusta maakunnat. Näitä kahta tavoitetta lähdettiin viemään jääräpäisesti eteenpäin asiantuntijoita kuuntelematta ja palvelut sekä niiden käyttäjät jäivät puolueiden ideologisten haaveiden alle. Paketista tuli liian suuri ja haastava yhdelle hallituskaudelle. Pikkuhiljaa järki on voittanut myös hallituspuolueiden riveissä ja peli pakko viheltää poikki!

Soteuudistus on seuraavan eduskunnan tehtävä ja toivon, että se tehdään mahdollisimman pitkälle kaikkien puolueiden kanssa parlamentaarisena yhteistyönä asiantuntijoita kuunnellen. Alusta ei tarvitse aloittaa vaan jo tehtyä valmistelua voidaan osin käyttää hyväksi. Uudistus pitää tehdä ihmisiä eikä puolueita tai terveysyrityksiä varten.

#sivistyksensuurvalta

Share This:

Blogi

Kulttuurilla ja taiteella on ollut merkittävä rooli Suomen historiassa ja nykypäivässä. Tuskin koko maatamme olisi ilman taiteilijoidemme panosta. Taide ja kulttuuri rakentaa identiteettiämme ja antaa sisällön sanalle Suomi. Se on myös merkittävä osa koulutustamme ja kasvatustamme. Musiikki, kuvataide ja urheilu ovat osa hyvää elämää ja kasvamista paremmiksi ihmisiksi. Taide on viides valtiomahti, joka kritisoi, sanoittaa, etsii uutta, menee sinne, missä ei ole vielä käyty. Taide on osa ihmisyyttä ja arvo itsessään.

Politiikka on taas resurssien jakamisen taidetta ja suuret visiot tarvitsevat  tuekseen päätöksiä ja kirjauksia budjettiin. Tässä vähän faktoja ja konkreettinen tavoite:

Kulttuuri- ja luovat alat ovat Suomessa bkt:lla(3.5%)a mitattuna suurempia kuin maatalous tai vaikka elintarviketeollisuus ja niillä on suuri kansantaloudellinen merkitys. Pelkästään kotimaisen musiikkialan kokonaisarvo oli viime vuonna 930,2 miljoonaa euroa ja vienti kasvoi vuodessa 30%.  Silti olemme jäljessä muuta läntistä Eurooppaa. Kasvunvaraa siis on ja alan vientipotentiaali on suuri. Silti kulttuurista on leikattu jo useamman hallituskauden ajan. Nyt on aika tehdä satsauksia ja varmistaa, että kulttuurielämä voi hyvin ja kehittyy myös tulevaisuudessa.

Nostetaan kulttuuribudjetti nykyisestä 0,8%:sta prosentin tasolle. Se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin sekä euroissa että hyvinvoinnissa.

Share This:

Blogi