Ukraina

Viime viikot olen joka aamu katsonut ensimmäiseksi uutiset, toivonut parasta ja pelännyt pahinta. Se toivo meni viime yönä ja kysymys kuuluu: Mitä nyt tehdään ja mitä olemme oppineet menneisyyden sodista? 

Hitler sai aikanaan mellastaa ja laajentaa elintilaansa pitkään ja rauhassa. Jälkikäteen sitten mietittiin, että olisi pitänyt reagoida päättäväisemmin ja nopeammin. Nyt on Putinin vuoro kokeilla rajojaan ja meidän vuoro näyttää, ettei tuollainen enää käy. 

EU:n ase on tässä talous. Nyt on aika antaa ukrainalaisille kaikki tuki ja laittaa kaikki ne kovimmat pakotteet Venäjää kohtaan heti voimaan. Tähän asti niitä on asetettu lähinnä muodon vuoksi silkkihansikkain. Kovin ase on Venäjän sulkeminen Swift-maksujärjestelmästä. Jos nyt ei ole sen aika, niin milloin? Suomen osalta ei ole enää mitään mahdollisuutta jatkaa Hanhikiven hanketta. Tuskin siihen löytyy enää yksityisiä rahoittajiakaan. Jos voimala tämän jälkeen valmistuisi, se olisi massiivinen suomettumisen monumentti, joka muistuttaisi meitä seuraavat 70 vuotta joka päivä siitä, kuka on isäntä talossa.

Hanhikiven suhteen on tehty monta virhettä mutta nyt pitää katsoa eteenpäin ja miettiä koko energiapolitiikkaa uudestaan. Suomen ja koko EU:n tulee päästä irti Venäläisestä energiasta mahdollisimman nopeasti. Tämä on jo rakennettu sisään EU:n vihreän siirtymän ohjelmaan. Sitä mukaa kun luovumme fossiilisista polttoaineista, Venäjän valta Euroopassa pienenee. Lyhyellä aikavälillä pakotteet ja energiariippuvuuden katkaisu kirpaisee meitäkin ja tuntuu varmasti monen kukkarossa. Silti se on paljon parempi ja pitkässä juoksussa myös halvempi vaihtoehto, kuin kulkea Putinin öljy- ja kaasuputkista tehdyssä talutus- ja kiristysnuorassa kohti uusia kriisejä.

Samalla tulee aloittaa avoin keskustelu Natosta. Sotatieteen tohtori ja kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen esitti ajatuksen, että NATO voisi kutsua siihen kuulumattomat EU-maat (Suomi, Ruotsi, Irlanti, Kypros, Itävalta, Malta) jäsenikseen. Silloin kenenkään ei tarvitsisi hakea jäsenyyttä yksin vaan se tehtäisiin yhtenä rintamana EU:n tuella. Jatkossa EU:n puolustuksen hoitaisi NATO.

Me emme siitä kutsusta päätä, mutta nyt voisi olla EU:n hetki toimia asiassa. Syyt ja uhka on kaikkien nähtävillä. Se antaa yhtenäisyyttä myös päätöksien tekemiseen.

Pitkään vallassa olevat diktaattorit eikä parane ikääntyessään. Historia ei taida tuntea ennakkotapausta viisastuneesta despootista. On siis jopa todennäköistä, että Putinistakin tulee jatkossa entistä kyynisempi ja vainoharhaisempi. Samalla on hyvä muistaa, että myös tavalliset venäläiset ovat hänen vankejaan. Vaihtoehtoja ei ole ja media on Putinin hallussa. Paska totalitaarinen hallinto ei tee kansalaisista huonoja. Myös he ansaitsevat vaihtoehtoja ja parempaa. 

Share This: