Kulttuuri on maailman tärkein asia, jota ilman ei ole mitään.

Baareissa ja ravintoloissa saa tällä hetkellä juoda, syödä ja vaikka laulaa karaokea suhteellisen normaalisti. Jos paikalle tulee bändi tai muu esiintyjä, SWAT-ryhmä laskeutuu vaijereilla katon läpi, tila pitää tyhjentää ja ovet laitetaan kiinni. Kulttuuri aiheuttaa vaarallisia virusmutaatioita. Samaan aikaan viereisen kauppakeskuksen käytävät ovat täynnä ihmisiä eikä rajoitukset näy juuri millään tavalla satunnaisia käsidesipurkkeja lukuunottamatta. Älkää ymmärtäkö väärin. Minusta on hyvä, että ihmisillä on mahdollisuus toimeentuloon ja esim. vastuullinen ravintolatoiminta on mahdollista. Olen itsekin syönyt tänä aikana lounaita ulkona enemmän kuin koskaan aikaisemmin, syynä on ollut nälkä mutta myös halu tukea paikallisia yrittäjiä vaikeina aikoina.

Kyse on epäreiluudesta. Sääntöjä on helppo noudattaa, kun ne ovat perusteltuja, johdonmukaisia ja samat kaikille. Nyt näin ei ole ja se johtuu sekä ymmärtämättömyydestä että poliittisesta laiskuudesta. Kulttuurin arvoa ei ymmärretä(palaan tähän kirjoituksen lopussa) ja poliitikot sekä virkamiehet eivät kykene tekemään päätöksistä tarpeeksi loogisia ja tasapuolisia. Loogista ja tasapuolista olisi se, että säännöt ja rajoitukset tehdään faktojen ja riskianalyysin perusteella. Mitä enemmän tartuntoja, sitä enemmän rajoituksia. Kun hoidat hommasi hyvin, siitä palkitaan ja saat jatkaa hyvää duunia. Nyt kaikki on kiinni byrokratiasta ja siitä, minkä virkakoneiston osan vallan alle satut kuulumaan. Sitä voi kutsua poliittiseksi laiskuudeksi, selkärangattomuudeksi tai mielivallaksi. 

Kulttuuriala on ollut yksi vastuullisimmista toimijoista, silti siihen on kohdistettu kovimmat rajoitukset. Kaikki on kiinni ja ihmiset työttöminä.  Kulttuurialalla on n 120 000 työpaikkaa. Se on kolme kertaa enemmän kuin esim metsäteollisuudessa.

Tämä aika on näyttänyt myös sen, että kulttuurin merkitystä ei oikein ymmärretä. On oikeat ja tärkeät asiat ja sitten on lauleskelut, pensselihommat, tanssahtelut, näyttelemiset, harrastelut ja liikunta…

Oikeasti kulttuuri on kaiken sydän, jota ilman ei ole mitään inhimillistä. Se on henkistä infraa, jonka päälle fyysinen maailma rakennetaan. Meillä on jokaisella älypuhelin ja tietokone. Ilman kulttuuria ne ovat vain tyhjiä kuoria ilman sisältöä. Suomea ei olisi ilman kulttuuria, ei kaupunkien keskustoja hienoine rakennuksineen, ei turismia, kouluja, olympialaisia, futiksen MM-kisoja, viihdettä jne… Musiikki, tarinat ja kuvat täyttävät kaiken inhimillisen ja antavat asioille merkityksen. Maailma, jossa on pelkkiä savupiippuja ja kulttuurista riisuttuja peruspalveluita ei ole mahdollinen. Tässä mielessä kulttuurin arvoa ei voi mitata rahassa. Se on peruskivi, jonka päälle kaikki on rakennettu.

Kulttuuria voi tietenkin arvioida pinnallisemmin helposti mitattavilla luvuilla. Nekin ovat merkittäviä. Suomessa kulttuuriala työllistää 120 000 ihmistä. Kulttuuri- ja luovat alat ovat Suomessa bkt:lla(3.5%) mitattuna suurempia kuin maatalous tai vaikka elintarviketeollisuus. Koko EU:n alueella luku on vielä suurempi. Kasvupotentiaali on valtava. Pelkästään kotimaisen musiikkialan kokonaisarvo oli ennen koronaa melkein miljardin ja vienti kasvoi vuodessa 30%.  Jos Suomea verrataan Euroopan musiikkiteollisuuden suurmaihin kuten Ruotsiin, Britanniaan tai Irlantiin voidaan todeta, että olemme Suomessa vasta alussa. Kasvunvaraa on valtavasti ja alan vientipotentiaali on suuri.

Jotta Suomi, kulttuuriala ja sen työpaikat voivat kukoistaa, tarvitaan pikaisia toimia. Joko kulttuurin ammattilaisille annetaan mahdollisuus ansainta itse elantonsa tai heille annetaan kunnolla tukea

Myös kulttuuriala voi katsoa peiliin ja miettiä, miten parantaa omaa edunvalvontaansa tulevaisuudessa. Ala on huonosti järjestäytynyt eikä sillä ole samanlaista kokemusta edunvalvonnasta kuin monien muiden alojen järjestöillä, jotka neuvottelevat palkoista ja työehdoista säännöllisesti. Myös ravintola-ala on ollut korona-aikana ärhäkkä ja saanut viesteilleen hyvin näkyvyyttä. Kulttuuriala taas on ollut kannanotoissaan rakentava ja säyseä. Näyttää siltä, ettei kiltteydestä palkita tässä pelissä. Syytä taisteluun kulttuurin puolesta olisi, koska kulttuuri on maailman tärkein asia ja sitä ilman ei ole mitään!

Share This: