Sunnuntairaportit

Sunnuntairaportti 30 – Ilmasto

Kaksi nuorta esitti minulle pari tiukkaa ilmastokysymystä kameran edessä. Tilanne toi mieleeni muistoja monista ihmiskuntaa kohdanneista ekologisista haasteista oman elämäni varrella 70-luvulta tähän päivään.

Olen elänyt lapsuuteni Raahessa Suomen suurimman terästehtaan piippujen alla. Ilma haisi rikille ja havupuut kuolivat pystyyn. Mustaa pölyä oli joka paikassa. Minulla oli pahat allergiat ja astma ja olin välillä sairaalassa niiden takia. Koulukirjoissa kerrottiin, että Saksan teollisuusalueet ovat niin saastuneet, ettei siellä pysty kohta elämään. Puhumattakaan Euroopan joista, jotka olivat haisevaa myrkyllistä mutavelliä. Suomessakin teollisuuden jätevesiä laskettiin suoraan vesistöihin. 80-luvulla rikkipäästöjä alettiin rajoittamaan ja jätevesien puhdistamisesta tuli pakollista. Myöhemmin EU-on rajoittanut rikkipäästöjä ja ne ovat enää murto-osan 70-luvun tasosta. Vaikutukset luonnon ja ihmisten hyvinvointiin ovat olleet valtavat. Se näkyy myös yhteiskuntien terveysmenojen pienentymisenä. Puhdas luonto on hyvä sijoitus! Omatkin allergiani ja astmani ovat lähes parantuneet. Saksa puhdisti luontoaan ja oli edelläkävijä kierrätyksissä. Euroopan joet ovat kirkastuneet ja monet suomalaiset järvet ovat puhdistuneet uimakelpoisiksi.

80-luvulla maailma havahtui otsonikerroksen ohenemiseen, joka uhkasi koko ihmiskuntaa. Silloinkin tartuttiin toimeen. Otsonikerrosta tuhoavat freonit kiellettiin Montrealin sopimuksella 1989 ja siitä alkoi toipuminen.

Sama vuonna muutin Ouluun. Ilma haisi pahalle tai niin kuin silloin sanottiin ”rahalle”. Se johtui paperitehtaiden päästöistä, jotka ovat sen jälkeen pienentyneet dramaattisesti pahimmista vuosista.

90-luvulla lyijy kiellettiin bensiinistä ja autoihin tuli katalysaattoripakko. Jos tämän päivän suomalainen tiputettaisiin aikakoneella Mannerheimintielle aikaan ennen katalysaattoripakkoa, seurauksena olisi vakavia hengitysvaikeuksiaJIlmapiiri oli yhtä sakeaa ja myrkyllistä kuin tämän päivän somekeskustelut pahimmillaan. Listaa voi jatkaa loputtomiin.

Ns. tolkun ja järjen ihmiset ovat vastustaneet jokaista näistä uudistuksista, koska niiden ajateltiin tulevan liian kalliiksi ja tuhoavan kilpailukykymme. He ovat olleet väärässä joka kerta ja he ovat väärässä nytkin. Ilmastonmuutoksen torjuntaan vaadittavat toimet tekevät maailmasta mukavamman, puhtaamman ja oikeudenmukaisemman paikan. Tottakai tavoitteiden saavuttaminen vaatii paljon töitä ja osaamista. Eikö me kaivata juuri niitä, töitä ja osaamista? Nyt on aika katsoa eteenpäin ja aloittaa tekeminen!

Sunnuntairaportti 29 – Unelmia ja rahanarvoisia ideoita

Eräs henkilö oli youtubessa kommentoinut vaalivideotani: ”Unelmahöttöä tyhmille”. Inspiroidun kommentista ja kirjoitin tallaisen vastauksen.

Kiitos kommentistasi! Olen erittäin iloinen, että otit juuri unelmat esiin. Olen itse sitä mieltä, että poliitikolla pitää olla visioita ja unelmia. Muuten politiikka typistyy virkamiestyöksi, jossa suoritetaan välttämättömyyksiä mutta yhteiskunta ei kehity. Kaikki merkittävät asiat ihmiskunnan historiassa ovat olleet ensin unelmia. Joku keksii uuden idean, se ehkä tyrmätään unelmahöttönä, idea pulpahtaa uudestaan esiin, joku tarttuu toimeen ja vie sen maaliin. Kädessäsi oleva kännykkä tai tietokone, jolla kirjoitit kommenttisi on lukuisten unelmien ja ideoiden jatkumon konkreettinen tulos. Samoin jokainen käyttämämme liikenneväline, kodinkone, energia jne. Myös tasa-arvo, sananvapaus ja demokratia ovat aluksi olleet unelmia. Oma unelmani Sivistyksen suurvallasta on jatkumoa kansakunnan isän J.V. Snelmannin ajatukselle, että pienen maan ainoa keino pärjätä on mahdollisimman korkea sivistys. Meillä on käsissämme ihmiskunnan suurin haaste, ilmastonmuutos ja se voidaan ratkaistaan juuri koulutuksen, tutkimuksen ja uusien innovaatioiden avulla. Siinä pelissä Suomi voi olla kokoaan suurempi sivistyksen suurvalta, joka näyttää esimerkkiä ja kehittää uusia ratkaisuja. Ensin unelmoidaan ja sitten tehdään!

 

Ensi sunnuntaina julkaisen kolme konkreettista unelmaani, jotka voivat tulevaisuudessa vaurastuttaa ja vahvistaa meitä sekä rahallisesti että sivistyksen suurvaltana. Stay tuned!

Jotta tämä ei mene pelkäksi ylätason haaveiluksi niin, tässä muutama konkreettinen ajatus, miten voisimme saavuttaa tuon suurvalta-aseman ja myös hyötyä siitä.

 1. Koulutusvienti

Koulutus on tunnetuin ja arvotetuin suomalainen brändi maailmalla. Silti koulutusvientimme arvo oli viime vuonna vain 300 milj€. Vertailun vuoksi väkimäärältään Suomea pienemmän Uuden-Seelannin koulutusvienti on lähes 2 miljardia vuodessa. Euroopassa Hollanti nosti itsensä miljardiluokkaan muutamassa vuodessa. Tavoitteena pitää olla, että Suomi on koulutusviennin miljardikerhossa vuoteen 2025 menneessä. Monia oppilaitoksiamme erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella uhkaa kuihtuminen pienenevien ikäluokkien myötä. Ulkomaalaiset tutkinnostaan maksavat opiskelijat säilyttävät samalla suomalaisten opettajien työpaikkoja ja pitävät kuntia elinvoimaisina.

 1. Tehdään valtakunnallainen digitaalinen ja avoin oppimisympäristö, joka sisältää kaikki perusopetuksen ja toisen asteen oppimateriaalit laadukkaassa muodossa. Samalla toteuttaisimme maksuttoman toisen asteen kustannustehokkaasti ja säästäisimme jatkossa jopa 100 milj€/vuosi. Palvelu olisi kirjastojen tapaan avoin jokaiselle suomalaiselle ja sitä voitaisiin vapaasti käyttää esim. täydennyskoulutuksessa.

Tässä kirjoitukseni asiasta:

https://www.vantaansanomat.fi/blogi/751246-miten-maksuton-toinen-aste-tehdaan

 1. Olen itse musiikintekijä ja minulla on unelma, että Suomi voittaa tulevaisuudessa Ruotsin musabisnesmaaottelussa! Meillä on siihen kaikki edellytykset. Musiikki on länsinaapurille merkittävä vientituote mutta Suomessakin musiikin vienti kasvoi 30% vuonna 2017. Koko alan arvo Suomessa lähentelee jo miljardia vuodessa eli kyse on isoista rahoista.

Olen tehnyt viime vuosina paljon yhteistyötä musiikin alalla ruotsalaisten koulujen ja opettajien kanssa ja olen huomannut, että suomalainen koulutus ja taitotaso on jopa parempaa kuin naapurissa. Suurin ero on asenteessa, kansainvälisyydessä ja brändäämisessä. Olemme kuitenkin matkalla parempaan. Tämän päivän suomalainen nuoriso kulkee pää pystyssä ja pelikenttänä on luontevasti koko maailma. Asian edistämiseksi aloitamme ensi syksynä omalla työpaikallani Vaskivuoren lukiossa uuden oppiaineen ”Biisinkirjoittaminen ja musiikin tuotanto”. Meidän alan toimijoiden tulee yhdessä luoda urapolku nuorille tekijöille. Monet alan toimijat(Suomen musiikintekijät, Teosto, Music Finland) tekevätkin ansiokasta työtä Suomalaisen musiikkialan eteen. Laitetaan nyt valtakunnallisesti isompi vaihe silmään! Tässä podcastissäni lisää ajatuksia asiasta:

https://soundcloud.com/user-514636467/hyva-suomi-osa-3-musabisnes-vieraana-musamoguli-kari-hynninen

Sunnuntairaportti 28 – Ajatuksia perustulosta

Pidän vastikkeettoman perustulon ideaa hyvänä! Meillä on paljon tietoa opettamisesta, motivaatiosta, käyttäytymisestä ja johtamisesta, joka kertoo, että ihmisiin kannattaa luottaa. Jos meitä kytätään, pakotetaan ja epäillään, menemme siitä mistä aita on matalin. Jos meihin luotetaan ja annetaan tilaa tehdä, kasvaa ja kokeilla, voimme yltää parhaimpaamme. Tämän tietää jokainen hyvä johtaja ja opettaja. Erilaiset sosiaaliturvamallit kertovatkin ihmiskuvasta niiden takana ja ehkä myös siitä, kuinka kaukana kyykyttämistä ja kyttäämistä(Kiky, aktiivimalli) vaativat päättäjät voivat tavallisen ihmisen arjesta olla.

Työelämämme muuttuu koko ajan sirpaleisemmaksi ja jaksottaiseksi. Meidän pitää kehittää kokonaan uusi joustava ja kannustava järjestelmä, joka mahdollistaa työntekemisen, työelämässä tarvittavien taitojen opiskelun, yrittämisen ja uusien asioiden kokeilemisen. Koko leimaavasta työttömyyskäsitteestä voisi luopua. Perustulo voi antaa tälle hyvän pohjan. Erityisesti freelancereille, itsensätyöllistäjille ja työhalukkaille osatyökykyisille perustulo voi olla suuri mahdollistaja ja tie ulos köyhyyden ja byrokratian labyrinteistä. Freelancerin ei tarvitse erikseen hakea tukia tulottomille jaksoille ja alussa oleva yrittäjä saa starttirahansa perustulosta. Perustulo on kuitenkin ajatuksena uusi ja tarvitsemme siitä lisää tietoa, jota saa vain kokeilemalla ja tutkimalla. Soten kompuroinnista kannattaa ottaa opikseen ja uudistus tulee tehdä harkiten ja kokeilujen kautta. Hiljaa ja huolella hyvää tulee.

Me tiedämme jo, että ensimmäinen suppea perustulokokeilu paransi ihmisten hyvinvointia. Työuupumus, masennus ja  työkyvyttömyys maksaa yhteiskunnalle miljardeja vuodessa. Jos perustulo parantaa olennaisesti ihmisten elämänlaatua ja jaksamista töissä, sen vaikutus kansantalouteen voi olla lopulta positiivinen. Kenties perustulo on yksi niistä rakennuspalikoista, joiden avulla rakennamme uuden hyvinvointivaltion, joka vastaa tämän päivän haasteisiin ja on olemassa kansalaisiaan varten eikä toisinpäin.

Sunnuntairaportti 26 – Yksityistäminen hoivapalveluissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa

Markkinatalous on tähän mennessä keksityistä talousjärjestelmistä paras ja yritykset ovat meidänkin hyvinvointimme perusta. Silti on olemassa alueita, joilla markkinatalous muuttuu itsensä irvikuvaksi, joka on sekoitus verorahoja, monopoleja, pääomasijoittajia, veronkiertoa, poliitikkoja ja ns. asiakkaita. Erityisen huonosti markkinat toimivat sellaisilla aloilla, joiden asiakkaat eivät pysty itse pitämään puoliaan ja tekemään aktiivisia valintoja asiakassuhteensa jatkosta. Sairaita ja vanhuksia on helppo käyttää hyväksi ja näköjään kaikilta terveysalan yrityksiltä ei voi odottaa korkeaa moraalia. Tämän vuoksi meidän ei pidä laajasti yksityistää sote- ja hoivapalveluita. Yksityinen voi hyvässä valvonnassa täydentää julkisia palveluita mutta valtion ja kuntien pitää olla kuskin paikalla.

Sama koskee koulutusta ja varhaiskasvatusta. Olen viime vuosina saanut tutustua laajasti eurooppalaisiin kouluihin ja opettajakollegoihin. Viesti on yksiselitteinen: Älkää yksityistäkö koulutusta! Jopa ruotsalaisen yksityisen eliittilukion rehtori piti koulutuksen avaamista markkinoille virheenä. Enkä ole kuullut yhdenkään opettajan puolustavan sitä. Eikä ihme. 90-luvulla alkanut koulutuksen yksityistäminen on johtanut eriarvoistumiseen ja tason laskuun. Kansainväliset sijoitusrahastot ovat ostaneet yksityiskouluja ja voitot ovat päätyneet veroparatiiseihin. Suomalainen julkinen lähikoulu herättää ihailua maailmalla. Lähin koulu on paras koulu ja sinne pääsee kaikki. Pidetään siitä kiinni!

Yksityisten päiväkotien osuus kasvaa Suomessa kovaa vauhtia ja lähenee jo 20%. Samalla olemme lähes huomaamatta yksityistämässä osaa koulustamme. Nykyinen esikoulu on jo käytännössä osa peruskoulua ja kehitys on menossa kohti maksutonta varhaiskasvatusta 5-vuotiaasta alkaen. Yksityiset päiväkodit myös harrastavat lasten valikointia. Sopimuksissa voi olla kohta, jonka mukaan esim. lapsen allergiat tai tuen tarve oppimisessa, voi johtaa sopimuksen purkamiseen. Erityistä tukea tarvitsevien lasten osuus yksityisissä päiväkodeissa onkin todella pieni ja tämä kertoo karua kieltä syrjinnästä ja kerman kuorinnasta.

Loppuun pieni runo:

Kerran yksityistettyä, et takaisin sä saa. Se taivaanrantaan häipyy, kuin pieru Saharaan. Cayman saarilta kuuluu laulu pankkiirin: ”Mä Suomen sinisilmiltä taas rahat puhalsin”.

Lauletaan mieluummin omia laulujamme ja pidetään samalla huoli pienistä ja heikoista.

Sunnuntairaportti 25 – Nykymuotoisesta uskonnonopetuksesta kohti kaikille yhteistä katsomusainetta

Suomalaisessa koulussa on yksi oppiaine, jossa lapset ja nuoret jaetaan erillisiin ryhmiin vanhempien maailmankatsomuksen mukaan. Vuonna 1923 eduskunta sääti lain, että kirkkoon kuuluville uskonto on pakollinen oppiaine ja sama laki on voimassa edelleen. Tällainen on nykyään kansainvälisesti aika harvinaista. Esim. muissa pohjoismaissa on käytössä neutraali kaikille sopiva katsomusaine ja varsinainen oman uskonnon opetus on kirkkokuntien vastuulla. Ranskassa taas uskontoa ei opeteta lainkaan.

Yhtä hyvin voisimme jakaa lapset yhteiskuntaopin ja historian tunneilla ryhmiin vanhempien puoluetaustan mukaan. Toiset keskittyisivät Milton Friedmaniin ja toiset Karl Marxiin?

Koulun tehtävä on lisätä ymmärrystä myös toisia uskontoja ja kulttuureja kohtaan. Nykyinen systeemi ei sitä parhaalla mahdollisella tavalla tee ja on kaiken lisäksi kallis, kun jokainen pienikin uskollinen ryhmä tarvitsee omat opettajansa. Erilaisia katsomusaineita on tällä hetkellä 13 eikä vähemmistöuskontojen opettajilla ole usein pätevyyttä tehtäväänsä. Esim. muslimioppilaita on Suomessa melkein 10 000 ja päteviä opettajia alle 30. Viranomaiset eivät voi juuri tietää, minkälaista opetusta tunneilla annetaan.

On täysin järjetöntä jakaa lapsia ryhmiin uskontojen mukaan ja korostaa erilaisuutta todella konkreettisella tavalla. Juuri käsitys oman uskonnon erityislaatuisuudesta on usein konfliktien takana. Uusi neutraali katsomusaine olisi hyvä työkalu puhkomaan kuplia, edistämään ymmärrystä ja dialogia uskontojen ja maailmankatsomusten välillä.

Ps. Tällä hetkellä nuoret aikuiset eroavat kirkosta eniten ja esim. Helsingissä on jo kouluja, joissa kirkkoon kuuluu alle puolet oppilaista. Paine kaikille yhteiseen katsomusaineeseen tulee siis kasvamaan tulevaisuudessa.

Sunnuntairaportti 23 – Tasa-arvo, työperäinen maahanmuutto, sateenkaari ja perhevapaat

Tasa-arvo on koko yhteiskuntamme perusta ja se on kirjattu vahvasti myös perustuslakiimme. Jos jokainen meistä saa olla paras versio itsestään ilman syrjintää tai vähättelyä, yhteiskuntamme voi hyvin. Hyväksyntä, arvostus ja osallisuus ovat hyvä ja halpa keino lisätä hyvinvointia ja saada jokainen mukaan tekemään maailman parasta yhteiskuntaa. Kyse on myös taloudesta. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa rasismiin tai minkäänlaiseen syrjintään, jos haluamme menestyä. Me puhumme kyllä työperäisen maahanmuuton tärkeydestä mutta pelkkä vieraskielinen nimi vaikeuttaa Suomessa työnsaantia. Rasismi, muukalaisviha ja epäluulo tekevät kotoutumisesta ja työllistymisestä vaikeaa ja lisäävät samalla köyhyyttä, syrjäytymistä ja yhteiskunnan menoja. Näin ei voi jatkua. Jokaisen täällä luvan kanssa asuvan täytyy tuntea Suomi kodikseen. Ihmiset haluavat yleensä tehdä elämällään jotain merkityksellistä eivätkä tarvitse hyysäämistä vaan aidon mahdollisuuden. Kaikki maahanmuutto voi lopulta olla työperäistä.

Meidän täytyy myös turvata vähemmistöjen oikeudet kaikissa sateenkaaren väreissä. Niiden toteutuminen on sivistyneen yhteiskunnan mittari. Translain uudistaminen on yksi seuraavan hallituksen tehtävistä. Jokaisella tulee olla itsemääräämisoikeus oman kehonsa ja identiteettinsä suhteen.

Sukupuolten väliset palkkaerot eivät ole tätä päivää. Euron tulee olla euro sukupuolesta riippumatta. Työelämän ja palkkauksen tasa-arvoa voimme tukea uudistamalla perhevapaat esim näin: Ansiosidonnaisista vanhempainvapaista isälle korvamerkitään 5(nyt 2) kuukautta, äidille 5(nyt 4) kuukautta ja 5 kuukautta vanhemmat saavat jakaa haluamallaan tavalla. Lisäksi 6kk vapaasti jaettavaa hoitorahaa, jonka voi myös jakaa pidemmälle aikajaksolle. Tämä ei lisäisi kustannuksia nykyisestä mutta toisi lisää joustoja elämän eri tilanteisiin. Perhevapaissa pitää myös huomioida paremmin sateenkaariperheet. Mallia voimme ottaa muista pohjoismaista, jotka ovat tässä asiassa meitä edellä.

 

Erilaisuuden hyväksyminen ei ole keneltäkään pois. Syrjintä ja epätasa-arvo taas köyhdyttää meitä sekä taloudellisesti että henkisesti.

Nobel-palkitun filosofin Bertrand Russellin viesti  60-vuoden takaa tulevaisuuden sukupolville eli meille kuuluu näin:

we have to learn to tolerate each other, we have to learn to put up with the fact that some people say things that we don’t like. We can only live together in that way. And if we are to live together and not die together, we should learn the kind of tolerance which is absolutely vital to the continuation of human life on this planet.

Love is wise hatred is foolish!

Sunnuntairaportti 22 – Sote ja miksi se pitää kaataa

Sote- ja maakuntauudistus on ollut yksi surkeimpia tarinoita Suomen poliittisessa historiassa. Uudistuksen tärkeimmät tavoitteet ovat olleet terveyspalveluiden yksityistäminen ja keskustan hiipuvan vallan sementoiminen maakuntien avulla. Asiakas ja palvelut ovat olleet näytelmän sivuosassa. Jälki on ollut sen mukaista.

Viimeksi tällä viikolla talouspolitiikan arviointineuvosto lyttäsi soten ja totesi, että kustannussäästöt ovat pelkkää fantasiaa. Kyseessä onkin yritystuki verovaroista suoraan muutamalle terveysalan suurimmalle toimijalle.

Tämä on politiikkaa pahimmillaan. Sählätään koko maan asioita puhtaasti oman viiteryhmän ehdoilla eikä piitata asiantuntijoiden lausunnoista tai kansalaisten edusta vähäänkään. Palveluiden käyttäjienlisäksi suurimpia häviäjiä ovat isot kaupungit. Niiden kyky investoida ja hoitaa talouttaan heikkenee olennaisesti uudistuksen myötä. Tämä on Vapaavuorenkin kritiikin ydin. Suuret kaupungit tarvitsevat oman ratkaisunsa, joka turvaa niiden elinvoiman.

Maakunnissa voisi olla järkeä, jos ne olisivat tarpeeksi isoja. Nyt niitä on Keskustan vaatimuksesta 18 eivätkä pienimmät niistä omaa sellaisia hartioita, että ne pystyisivät kunnolla hoitamaan tehtäviään. Jos maakunnat tulevat, niiden määrää todennäköisesti karsitaan tulevaisuudessa. Olisi huomattavasti viisaampaa ja halvempaa tehdä se nyt. Tanska on muuten juuri luopumassa maakuntamallista. Siellä uudeksi periaatteeksi on kirjattu ”potilas ensin, läheisyys ja laatu”. Meillä yksityistäminen, byrokratia ja poliittiset lehmänkaupat.

Maakuntia suurempi ongelma on kuitenkin terveyspalveluiden laajamittainen yksityistäminen. Maakuntamallia voidaan parantaa jatkossa mutta kerran yksityistettyä ei takaisin saada. Olisi todella surullista, jos terveyspalvelumme päätyisivät monikansallisten sijoitusyhtiöiden omistukseen ja verorahamme veroparatiiseihin.

Julkinen terveydenhuoltojärjestelmämme on tutkitusti laadukas ja kustannustehokas. Parannettavaakin on ja meillä on yksi ongelma ylitse muiden ja se on ensimmäinen lääkärille pääsy sairastuessa. Jonot ovat olleet monin paikoin kohtuuttoman pitkät. Nopea pääsy lääkärille tehostaa hoitoa sekä säästää aikaa ja rahaa. Tämä voitaisiin korjata ilman valtavaa sote-mullistusta yksinkertaisesti lisäämällä lääkäreiden määrää. Sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäenmukaan tähän riittäisi n. tuhat lääkäriä lisää ja se maksaisi n 100 miljoonaa euroa vuodessa. Se on pikkusumma verrattuna nykyisen sote-uudistuksen kustannuksiin, joiden pelkkä valmistelu ja byrokratia on jo tähän mennessä maksanut moninkertaisesti ilman konkreettisia tuloksia.

Se, että hallituspuolueet eivät saa edes kaikkia omia kansanedustajiaan uudistuksen taakse, kertoo paljon.

Seuraavan hallituksen tehtävä on nostaa kansalaiset ja palveluiden turvaaminen ja tasa-arvo keskiöön. Aloitetaan lisäämällä lääkäreiden määrää. Sen jälkeen edetään asteittain ja kokeilujen kautta. Yksityisiä toimijoita voi myös käyttää mutta niitä ei kannata päästää kuskin paikalle ja pahimmillaan monopoliasemaan.

Uudistus on ongelmallinen myös demokratian kannalta. Viime eduskuntavaaleissa kansalaisilla ei ollut mahdollisuutta kertoa kantaansa maakuntiin tai markkinamalliin. Suunnitelmat pidettiin visusti salassa. Hallituksessa on mukana 1%:n kannatuksen omaava puolue, jota kukaan ei ole äänestänyt. Kyselyiden mukaan suurin osa suomalaisista vastustaa sote-uudistusta. Kyseessä on tämän hallituksen suurin hanke, joka on yksinkertaisesti epäonnistunut täysin.  Me tarvitsemme paremman soten ja sen tekeminen on seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä.

Sunnuntairaportti 21 – Maksuton toisen asteen koulutus ja miten se tehdään

Helsinki päätti ensimmäisenä kuntana tarjota tulevaisuudessa kaikille maksuttoman toisen asteen koulutuksen. Pelastakaa lapset ry teki aiheesta myös kansalaisaloitteen, joka on edennyt eduskunnan sivistysvaliokunnan käsittelyyn. Periaate on hyvä ja asia tärkeä. Esim lukiolaiselle oppimateriaalit maksavat tällä hetkellä n 2500€. Se on monelle liian paljon. Maksuttomuus onkin tärkeää myös koulutuksen tasa-arvon kannalta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön arvion mukaan toisen asteen maksuttomuuden vuosittaiset kustannukset olisivat 109–153 miljoonaa euroa. Se on niin paljon rahaa, että meidän kannattaa miettiä tarkkaan, miten sen parhaiten käytämme. Tässä ehdotukseni:

Voisimme tehdä kaikille avoimen digitaalisen tietopankin ja oppimisympäristön,joka sisältäisi myös toisen asteen oppimateriaalit laadukkaassa muodossa. Oppimiskokonaisuudet voitaisiin jakaa yksittäisiin opetussuunnitelmia seuraaviin moduuleihin. Opettajan oppaat, erityisopetuksen materiaalit(esim. lukivaikeuksien kuntouttaminen, testit) olisivat kaikkien saatavilla. Tämä mahdollistaisi myös pidemmälle menevän oppimisen omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Erityistä tukea tarvitseville oppilaille ja heidän lähipiirinsä aikuisille laadukkaan opetusmateriaalin helppo saatavuus mahdollistaisi tukitoimia, johon pelkällä koululla ei välttämättä ole resursseja. Opettajat voisivat myös lisätä palveluun omia materiaalejaan ja hyväksi kokemiaan käytäntöjä. Tämä tarjoaisi ammattilaisille hyvän alustan tehdä yhteisöllistä avoimen lähdekoodin kaltaista kehittämistyötä, joka hyödyttäisi koko yhteiskuntaa.

Oppimisympäristö voisi sisältää videomuotoisia virtuaalitunteja, joiden pitäjät ovat oman alansa parhaita asiantuntijoita ja innostavia opettajia. Rovion tai Supercell:in koodari kertoo, mihin matematiikkaa tarvitaan, suurlähettiläs puhuu historian ja yhteiskuntaopin tärkeydestä, Esko Valtaoja tähtitieteestä ja Sixten Korkman taloudesta jne. Tämä tukisi myös uuden opetussuunnitelman ilmiölähtöisyyttä.

Perinteinen oppikirja on edelleen hyvä työkalu perusopetuksen puolella mutta se ei pysty vastaamaan digitalisaation haasteisiin toisella asteella. Esim. ylioppilaskoe on jo tänä keväänä kokonaan digitaalinen ja samaan suuntaan on menossa koko akateeminen maailma sekä työelämä. Pitää kuitenkin muistaa, että kirjoittamisen ja kynän käyttämisen edut oppimisessa ovat tutkimusten mukaan kiistattomat. Otetaan siis parhaat puolet molemmista eli laitetaan tieto pilveen ja käytetään kynää ja paperia yhtenä oppimisen työkaluista.

Tämän päivän ja tulevaisuuden muuttavassa maailmassa myös täydennyskoulutuksen tarve tulee kasvamaan. Tällainen palvelu antaisi meille mahdollisuuden päivittää omaa osaamistamme joustavasti tarpeen mukaan.

Suomalaisen koulutuksen maine on edelleen kova ja sille on maailmalla kysyntää. Tässä meillä olisi valmis vientituote, suomalainen koulutusformaatti.

Palvelu voitaisiin toteuttaa yhdessä Ylen ja kirjastojen kanssa. Ylen tehtäviin kuuluu suomalaisten sivistäminen ja se on sitä tehnytkin vuosikymmeniä. Kukapa meistä ei olisi joskus katsonut koulu-tv:tä. Tälläkin hetkellä Ylen verkkopalveluissa on paljon laadukasta oppimateriaalia mm. sähköisiin ylioppilaskokeisiin liittyen. Yksityinen opetus.tv on tehnyt myös arvokasta pioneerityötä tällä alalla. Meillä on siis pohja ja tekninen osaaminen jo olemassa. Tarvitsemme vain vision ja suunnan.

Mikään näistä uudistuksista ei vähennä kouluissa toimivien opettajien tarvetta. Lapset tarvitsevat elämäänsä ihan oikeita lihaa ja verta olevia kasvattajia, jotka osaavat ohjata heitä yhä monimutkaisemmassa maailmassa.

Tämä on yksi jokaista suomalaista hyödyttävä askel matkalla sivistyksen suurvallaksi!

Sunnuntairaportti 20 – Ajatuksia Oulun tapahtumista ja maahanmuutosta

Olen monesti miettinyt, miten maahanmuutosta voisi kirjoittaa ilman, että homma menee huuteluksi ja moralisoinniksi. On jotenkin älytöntä, että meillä on kaikkia koskettava aihe, josta julkisesti ja asiallisestikin kirjoittaminen on aina jossain piireissä sosiaalinen itsemurha. Trollitkin heräävät unestaan jo pelkästä sanan ”maahanmuutto” kuiskaamisesta. Puoli pitää tietenkin valita tai joku valitsee sen puolestasi. Rajat auki tai kiinni? Siinäkö on vaihtoehdot? Kuitenkin suurin osa suomalaisista minä mukaanlukien sijoittuu ihan tutkitusti noiden ääripäiden välille. Helpointa olisi työntää  pää pusikkoon ja olla hiljaa. Nyt ei kuitenkaan ole sen aika. Aloitan Oulun tapahtumista ja pohdin maahanmuuttokysymystä yleisesti.

Minusta on selvää, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat pitää pystyä karkoittamaan. Tämän pitäisi koskea myös kaksoiskansalaisia. Meidän pitää lähettää selkeä viesti, että tällaista ei suvaita. Muutenkin seksuaalirikoksistasaatavat lievät rangaistukset ovat olleet jo pitkään vastoin monien oikeustajua ja niitä pitää koventaa. Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset on tulkittava aina törkeiksi teoiksi ja raiskauksen määritelmä on muutettava suostumusperusteiseksi.Fyysinen koskemattomuus on kirjattu perustuslakiimme ja sen täytyy näkyä vahvemmin koko lainsäädännössä.

Yhteiskuntamme turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokainen voi elää täällä ilman pelkoa syrjinnästä. Meillä ei ole myöskään varaa siihen, että osa ihmisistä katsoo ilman tulevaisuuden näkymiä vierestä, kun muut elävät mahdollisuuksien ja hyvinvoinnin keskellä. Syrjäytyminen ja ulkopuolisuus luo katkeruutta ja rikollisuutta. Tämä koskee kaikkia ihmisiä kansallisuudesta riippumatta. Onkin väärin ja typerää leimata kaikki turvapaikanhakijat joidenkin tekemien rikosten vuoksi. Jokainen on vastuussa omista teoistaan, ei muiden.

Suuri osa suomalaista haluaa kuitenkin auttaa heikoimmassa asemassa olevia sotaa ja vainoa pakenevia ihmisiä. Jotta voimme kohdentaa avun sitä eniten tarvitseville on tärkeää, että turvapaikkapäätökset tehdään mahdollisimman lähellä lähtömaata. Meidän tulee pyrkiä siihen, että maahanmuutto tapahtuu hallitusti kiintiöpakolaisuuden kautta. Tarvitsemme siis myös toimivat rajat. En usko, että Eurooppa kestää enää poliittisesti hallitsemattomia kansanvaelluksia. Maahanmuutto oli Brexitinkin taustalla.

Työperäistä maahanmuuttoa taas pitää helpottaa. Me tarvitsemme kansainvälisyyttä ja ihmisiä tekemään töitä. Jos ihminen työllistyy täällä ja maksaa veronsa Suomeen, niin tervetuloa! Menestys ja uudet ideat syntyvät siellä, missä ihmiset kohtaavat hyvässä hengessä. Sulkeutunut yhteiskunta tarkoittaa köyhyyttä ja kurjuutta kaikille.

Työ ja opiskelu ovat parasta kotoutusta ja jokaiselle tulijalle täytyy löytää paikka yhteiskunnasta heti alusta asti. Vuosien odotus epävarmuudessa tai elämä paperittomana ei ole kenenkään etu. Meidän ei kannata opettaa tulijoita ensimmäiseksi täyttämään tukihakemuksia vaan tekemään töitä ja opiskelemaan. On tärkeää, että tänne tulevat tuntevat Suomen kodikseen ja haluavat olla rakentamassa yhteiskuntaamme! Tässä olemme epäonnistuneet surkeasti ja maahanmuuttajien työllisyys on erittäin alhaisella tasolla verrattuna vaikka Ruotsiin ja Saksaan. Ihmiset haluavat yleensä tehdä elämässään jotain merkityksellistä, jos he vaan saavat mahdollisuuden. Me olemme tehneet sen aika vaikeaksi.

2015 pakolaiskriisi oli uusi tilanne Euroopalle ja Suomelle. Paine Euroopan rajoilla on nyt pienempi kuin vuosiin ja nyt on oikea aika arvioida pakolais- ja kotoutuspolitiikkaamme kokemusten perusteella ja miettiä miten toimimme jatkossa. Se onnistuu vain tosiasioihin pohjautuvan ja rakentavan keskustelun kautta.

Sunnuntairaportti 19 –  Kaivoslaki, Onko Suomi pohjolan Kongo ja sinisilmäinen hölmö?

Viime aikoina on puhuttu paljon Suomen Kaivoslaista ja Yle uutisoi viimeksi tällä viikolla Australialaisesta Dragon Mining-yhtiöstä. Firmalla on Orivedellä oma luvaton kaatopaikkansa, jota se on haluton puhdistamaan. Dragon Mining jatkaa parhaillaankinkullan kaivamista ja malminetsintää, vaikka sen uusi lupahakemus hylättiin. Kaivoslakimme ja kaivostoimintaan liittyvät ympäristösäädökset kaipaavat pikaista uudistamista!

Suomalainen yhteiskunta ei nimittäin juuri hyödy kaivostoiminnasta ja maaperämme aarteista. Sen sijaan joudumme maksamaan ympäristötuhojen seuraukset. Maaperämme on pullollaan arvokkaita mineraaleja, joista saatava taloudellinen hyöty karkaa liian usein monikansallisten yhtiöiden taskuihin.

Suomessa on edelleen käytössä 1700-luvulta peräisin oleva valtausperiaate, jonka mukaan malmiesiintymät kuuluvat ensimmäiselle varaajalle. Valtausperiaate koskee jopa yksityisiä maita ja luonnonsuojelualueita. Usein kehittyneissä maissa valtio omistaa mineraalinsa ja kaivosyhtiöt maksavat sille veroa niiden käytöstä. Suomessa on toisin. Täällä kaivosyhtiöt omistavat maaperämme mineraalit eivätkä ne maksa niistä valtiolle mitään. Suomi onkin pohjolan Kongo ja sinisilmäinen hölmö kaivoslakinsa puolesta. Ei ole ihme, että ulkomaiset kaivosyhtiöt varaavat malmivarantojamme kiihtyvällä tahdilla. Vastaavaa luonnonvarojen polkumyyntiä oli viimeksi tarjolla Neuvostoliiton hajotessa.

Otetaan siis ensi hallituskaudella käyttöön mineraalien markkinahintaan sidottu vero. Kohtuullinen verotus ei ole investointien este. Suomessa toimivat kaivosyhtiöt voisivat myös maksaa vakuutusmaksua rahastoon, jota käytetään ympäristötuhojen korjaamiseen. Tällainen malli on käytössä Yhdysvaltojen öljyteollisuudessa ja tulokset ovat olleet hyviä. Maaperämme aarteet kuuluvat meille Suomen kansalaisille ja niitä pitää hyödyntää niin, ettei luontoamme pilata. Vihreiden ja omana tavoitteenani on kestävä kaivoslaki, joka huomioi luontoarvot ja kansalaisten oikeudet sekä turvaa osaltaan hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta.

Sunnuntairaportti 18 –Äärioikeiston toiminta on varoitus, joka tulee ottaa vakavasti. Mitä aikuiset edellä sitä pienet perässä.

Uusnatsijengi jahtasi tällä viikolla ystäväperheeni lasta näyttäen kurkunkatkaisuleitä ja huutaen rasistisia solvauksia. Onneksi eivät saaneet kiinni. Sama jengi on myös yrittänyt värvätä alueen lapsia mukaan uusnatsitoimintaan. Asia on nyt onneksi poliisin hoidossa. Omalla asuinalueellani on myös liikkunut kielletyn natsijärjestön kannattajia liimassa tarrojaan päiväkotien ja koulujen lähistölle. Aika kieroutunutta varhaiskasvatusta. Suomessa on jopa politiikan huipulla aikuisia, jotka osaltaan tehneet tällaisesta hyväksyttävämpää.

Jokaisen aikuisen ihmisen pitää ymmärtää, että rasismin kanssa flirttailu ja hiljainenkin hyväksyntä johtaa kiusaamiseen ja väkivaltaan pienempien keskuudessa. Siitä taas seuraa monenlaista kärsimystä, syrjäytymistä ja monia muita asioita, jotka tulevat meille kalliiksi sekä euroissa että ihmillisenä kärsimyksenä. Jos me taistelemme syrjäytymistä, epätasa-arvoa ja köyhyyttä vastaan, meidän täytyy taistella myös rasismia vastaan, koska se aiheuttaa juuri noita asioita. Elämme globaalissa maailmassa, joka on täynnä erilaisia ihmisiä ja kulttuureja, jotka ovat koko ajan enemmän vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Tasa-arvo ja toisten kunnioitus on sivistystä ja menestyksemme edellytys. Rasismiin meillä ei ole varaa, jos haluamme elää vauraassa hyvinvointivaltiossa.

Perussuomalaisen puoleenkin on syytä kasvaa aikuiseksi ja tehdä selvä pesäero äärioikeistoon. Tiedän, että suurelle osalle perussuomalaisista syy kuulua puoleeseen, ei ole muukalaisviha. Siksi vetoankin kaikkiin puolueen jäseniin, että vaaditte johtajiltanne ja muilta jäseniltä ihmisarvon kunnioittamista ja hyvän aikuisen esimerkin näyttämistä lapsillemme. Sitten teidät voi ottaa vakavasti muissakin kysymyksissä. Ketään ei kiusata!

Ps. Maahanmuuttokysymykset ratkaistaan poliittisesti ja dialogin kautta. Sekin on asia johon aikuisten pitäisi pystyä.

 

Sunnuntairaportti osa 17 – Turvapaikanhakijoiden rikokset, natsit ja väkivalta! Onko kulttuureissa ja uskonnoissa vikaa?

Suomi vuonna 2018! Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, rasismia ja natsikulkueita. Kaikki em. ovat järkyttäviä asioita ja juuri siksi niistä pitää puhua. Suuri kysymys onkin, minkä vuoksi osa ihmisistä pitää muita niin arvottomina, että heitä voi kohdella miten vaan? Yksi vastaus löytyy kulttuureista ja uskonnoista. Kristinusko on vaikuttanut koko läntisen maailman ihmiskäsitykseen ja saman on tehnyt islam arabimaailmalle. Vanhoillinen uskonnollisuus ei yleensä tunnusta tasa-arvoa, naisten tai vähemmistöjen, eikä viime vuosien uutisten perusteella edes lasten oikeuksia. Muslimien tekemät seksuaalirikokset, katolisen kirkon ja suomessa lestadiolaisen liikkeen harjoittama pedofilia kertovat karua kieltä siitä, miten kieroutuneen moraalikoodiston vanhoillinen uskonnollisuus voi synnyttää. Uskonnot ovat aina olleet vallankäytön välineitä ja niitä on käytetty pönkittämään jonkin ryhmän valta-asemaa(miehet, valittu kansa…) ja alistamaan muita(viholliset naiset, seksuaalivähemmistö…). Yleensä muutenkin heikommassa asemassa olevat ovat joutuneet kärsimään. Sodassa ja syrjinnässä on tärkeää ottaa ihmisarvo pois ja luoda viholliskuvia. Ihmiset harvoin suostuvat vahingoittamaan tai vihaamaan kaltaisiaan. Juuri tässä asiassa rasismi ja ääriuskonnollisuus lyövät kättä toistensa kanssa. Vääräuskoisuus, vääräsukupuolisuus tai väärärotuisuus antavat oikeuden ylemmyyteen, vihaan ja hyväksikäyttöön. Orjuus on tästä äärimmäisin esimerkki. Myös se oikeutettiin aikoinaan uskonnollisin perustein. Ääriliikkeiden periaatteet ovat lopulta aika samanlaisia oli kyse natseista, jihadisteista tai kristityistä. Kun tuohon yhdistää politiikan, niin olemmekin todella vaarallisilla vesillä. Jotain mätää on myös omassa kulttuurissamme. Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naiselle ja suuri osa väkivallasta tapahtuu parisuhteissa. Usein sanotaan, että kulttuurit ja uskonnot muokkaavat ihmisiä mutta se on myös toisinpäin. Me voimme muuttaa kulttuuria ja uskontoa niin, että ne sopivat tähän aikaan ja arvoihimme.

Loppujen lopuksi kyse on siitä arvostammeko ja kunnioitammeko toisiamme. Jos näin olisi, meillä ei olisi tarvetta alistaa heikompaa tai toisin ajattelevaa. Islamin, Katolisen kirkon, Suomen ja jokaisen joka pitää itseään toista parempana, ja jotain ryhmää vähempiarvoisena, pitää katsoa peiliin ja ympärilleen. Niin kauan kun joku uskoo olevansa arvokkaampi, oikeauskoisempi tai -rotuisempi kuin toinen saamme lukea näitä uutisia. Meillä ihmisillä on kuitenkin enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Maailman ongelmat ovat yhteisiä ja myös ratkaisut niihin löydetään yhdessä. Jos koko kaupunki palaa niin aita oman talon ympärillä ei paljoa auta. Sen sijaan yhteisillä toimilla turvallisuuden ja vakauden eteen voidaan parantaa kaikkien elämää. Yhteistyö vaatii toistemme kuuntelemista, yhteisen maaperän etsimistä, kunnioitusta ja joustavaa mieltä. Onneksi aiemmat sukupolvet ovat olleet myös viisaita ja kirjoittaneet tasa-arvon, syrjimättömyyden ja sananvapauden Suomen lakiin. Nuo periaatteet tarvitsevat tänä päivänä puolustajia enemmän kuin aikoihin. Se on isänmaallisuutta!Tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa kaikista pidetään huolta ja hyvä koulutus ovat parasta lääkettä kaikkia ääriliikeitä vastaan.

Ensi viikon raportissa käsittelen maahanmuuttoa! Rajat auki, kiinni vai ei rajoja ollenkaan, vai onko jotain muitakin vaihtoehtoja? Liitän tähän laulun, jonka tein 2015 pakolaiskriisin aikaan. Se on minun tulkintani Aleksis Kiven runosta Oravan laulu. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan.

 

Sunnuntairaportti osa 16 – Koulu yhteisöllisyyden ja harrastamisen keskuksena

Tulin juuri poikani bändikoulun konsertista Tuomelan koululta, joka on perinteinen suomalainen hyvin rakennettu koulu ja oman yhteisönsä keskus. Toimi hyvin myös ensimmäisenä keikkapaikkana ja ”Puuttuva palanen” meni hienosti! Bändikerhon harjoitukset ovat olleet pojan omalla koululla heti koulupäivän jälkeen. Se taas on tarkoittanut meidän perheelle yhtä vapaata koti-iltaa lisää. Valitettavasti tälläinen on edelleen liian harvinaista. Vanhemmat sukkuloivat työpäivän jälkeen ruuhkissa kuljettamassa lapsia treeneihin ja erilaisille tunneille. Kalapuikot uuniin klo 16.30, lapsi tekee läksyt ja tunnin päästä pitäisi olla jo jossain muualla, jossa lapsi harrastaa ja vanhemmat tappavat aikaa. Kotiin iltapalalle ja huomenna mahdollisesti sama rumba uudestaan vaikka toisen lapsen kanssa. Kehätiet ja kalenterit täyttyvät asiasta, jonka pitäisi olla mukavaa ja rentouttavaa. Voisiko tämän tehdä fiksummin? Vastaus on kyllä ja se ei olisi edes kovin vaikeaa.

Voisimme siirtää harrastamisen kouluille tai niiden lähistölle alkamaan heti koulupäivän jälkeen. Osa harrastuksista voisi olla jopa osana koulupäivää. Se sopisi hyvin myös uuden opetussuunnitelman tavoitteisiin. Omalla työpaikallani Vaskivuoren lukiossa oppilailla onkin ollut jo pitkään mahdollisuus käydä soitto- ja laulutunneilla koulupäivän aikana omassa koulussaan.

Tällainen vaatii toki toimivaa yhteistyötä koulujen, iltapäiväkerhojen ja harrastustoimintaa järjestävien tahojen kesken. Britanniassa tällainen malli onkin laajalti käytössä. Siellä jopa kuskataan esim. jalkapallojoukkueessa pelaavia lapsia busseilla treeneihin suoraan koulusta, jonne heidät myös palautetaan treenien jälkeen. Jos miettii vaikka liikkumista Lontoossa, uskoisin, että vanhemmat ja muutkin ruuhkissä liikkuvat arvostavat systeemiä kovasti. On muutenkin luontevaa, että toiminta tapahtuu omassa yhteisössä tuttujen kavereiden kanssa. On myös todettu, että harrastukset ehkäisevät tehokkaasti syrjäytymistä. Senkin takia on tärkeää, että ne ovat helposti saavutettavissa myös niille perheille, joilla ei ole resursseja tai voimia lasten jatkuvaan kuskaamiseen. Lisäksi meidän tulee pitää huolta siitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus osallistua ja harrastaa riippumatta vanhempien lompakon paksuudesta.

Malli edellyttää pitkäjänteistä suunnittelua virkamiehiltä ja päättäjiltä. Kouluverkko ja koulut pitää rakentaa niin, että kouluilta tai niiden lähistöltä löytyy harrastamiseen tarvittavat tilat, kuten kunnolliset liikuntasalit, auditoriot, pelikentät, hallit jne. Samalla kouluista tulee omien yhteisöjensä keskuksia, paikkoja, jossa tavataan, tehdään, nähdään ja tullaan nähdyiksi. Valitettavasti tällä hetkellä monin paikoin tehdään edelleen kouluja, joissa ei ole kunnollisia harrastustoimintaan sopiva tiloja esim. joukkulajien suhteen. Kyse on usein lyhytnäköisestä säästämisestä, joka sitten kostautuu pitkällä aikavälillä. Sama kaava kuin koulutusleikkauksissa. Säästetään euro tänään ja maksetaan myöhemmin moninkertaisesti ja tehdään samalla kaikkien elämästä vähän vaikeampaa. Se on ollut tämän hallituksen strategia.

Tämä on asia joka pitää ottaa huomioon kaavoituksessa ja kaupunkisuunnittelussa. Liikkuva koulu on ollut hyvä hanke ja siinä ollut tämän suuntaisia tavoitteita. Hankkeet ovat valitettavan usein lyhytaikaisia ja alttiita poliittisille muutoksille. Meidän pitää muuttaa pysyviä rakenteita, jos haluamme saada tuloksia. Se kyllä kannattaa, koska palkinnot ovat ruhtinaallisia. Lisää aikaa, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia, vähemmän liikennettä, stressiä ja ulkopuolisuutta. Ihmiset ja luonto kiittävät! Vastustaako joku vai kääritäänkö hihat ja aletaan tekemään?

Ps. Kuvassa poika katsoo Tuomelan koulun seinällä roikkuvaa presidentti-galleriaa. Hieno perinne sekin.

 

 

Sunnuntairaportti 15 – Itseohjautuvuus,  digitalisaatio ja opettajan työ! Onko koulumme rappiolla?

Hesari uutisoi alkuviikosta vielä julkaisemattoman tutkimuksen perusteella, että ilmiöoppiminen ja digitalisaatio heikentää oppimistuloksia peruskoulussa. Uutisen jälkeen asiantuntijat ovat kilvan kommentoineet tutkimusta, jota eivät ole edes lukeneet. Lisäksi ilmiöoppiminen on otettu käyttöön vasta 2016. Taitaa olla hieman aikaista vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä aiheesta. Pisa-tulosten lievä laskukin on ajalta ennen uutta opetussuunnitelmaa.

Sekä digitalisaatio että laajat ainerajat ylittävät kokonaisuudet(ilmiöt) edustavat juuri sitä,mitä koululta on jo pitkään toivottu eli elämistä tässä ajassa. Tuntuisi omituiselta, että digitaalisessa maailmassa toimimista ei opetettaisi kouluissa vaikka koko yhteiskunta on menossa siihen suuntaan. Heitämmekö lapsemme digimereen ja katsomme, ketkä oppivat itse uimaan vai opetammeko heitä käyttämään uutta tekniikkaa ja sen antamia mahdollisuuksia muuhunkin kuin itsensä viihdyttämiseen? Ilmiöt taas ovat juuri sitä monien eri taitojen ja tietojen yhdistämistä, jota työelämä ja aikamme vaatii. Itseohjautuvuus eli kyky toimia itsenäisesti on myös taito, jota pitää opettaa ja opetella pienin askelin koulupolun alusta asti. Itse olen ajatellut, että opettaja on tehnyt työnsä hyvin, kun häntä ei enää tarvita. Siitä itseohjautuvuudessa on kysymys ja loistava tavoite, joka vaatii paljon työtä toteutuakseen.

Loppujen lopuksi koulu ei ole muuttunut kovinkaan paljon. Suurin osa koulutyöstä tehdään edelleen perinteisillä menetelmillä. Kynä ja paperi ei ole kadonnut minnekään ja hyvä niin. Käsillä tekeminen on edelleen tutkitusti yksi tehokkaimpia tapoja oppia. Itse olen sitä mieltä, että niiden käyttöä tulee lisätä entisestään mutta itse tieto kannattaa siirtää digipilveen. Se mahdollistaisi maksuttoman oppimateriaalin myös toiselle asteelle. Tässä blogissa oma ehdotukseni sen toteuttamiseen…. http://www.pekkarautio.fi/oletuskategoria/maksuton-toisen-asteen-koulutus-ja-miten-se-tehdaan/

Suomi menestyy edelleen hyvin Pisa-testeissä ja koulumme on yksi maailman parhaista. Muutamat Aasian maat ovat menneet testimenestyksessä Suomen ohi mutta aika kovalla hinnalla. Lasten koulupäivät ovat puolta pidempiä kuin Suomessa ja illat vietetään valmennuskursseilla. Hintana on menetetty lapsuus ja krooninen stressi. Silti tulokset ovat vain hieman parempia kuin Suomessa. Uskon, että meidän järjestelmä on kasvattaa tasapainoisempia ja onnellisempia lapsia, joilla on maailmanlaajuisesti hyvät oppimistulokset. Se ei ole ihan pieni asia.

Voisiko olla, että lisääntynyt ruutuaika(myös vanhempien) ja vähentynyt leikkiminen, liikkuminen ja lukeminen selittää enemmän lukemisen ja matemaattisten taitojen heikentymistä kuin muutokset koulussa. Tässä on syytä koko yhteiskunnan katsoa peiliin. Jos aikuiset hoitavat digitaalisesti työasioita ja somettavat kaiken perheen yhteisen ajan, mitä voimme odottaa lapsiltamme?

Asia, mistä meidän kannattaa olla huolissaan on sukupuolten välisten erojen lisääntyminen Suomalaiset tytöt pärjäävät koulussa hyvin mutta poi­kien op­pi­mis­tu­lok­set heikkenevät. Meidän pitää kehittää koulua niin, että se tukee paremmin myös poikien kehittymistä ja oppimista.

On vielä liian aikaista antaa lopullista tuomiota uudesta opetussuunnitelmasta mutta on jotain, mitä me voimme tehdä koulun ja lastemme eteen. Annetaan opettajille työrauha ja kouluille kunnolliset resurssit eikä kuormiteta heitä enää enempää koulun perustehtävän ulkopuolisella työllä. Opetussuunnitelman tavoitteet ovat hyvät mutta uusien työtapojen opettelu vaatii aikaa ja kokeiluja. Koska erilaista tukea tarvitsevat oppilaat ovat nykyään samoilla luokilla muiden kanssa inkluusioperiaatteen mukaan, koulut tarvitset reippaasti lisää aikuisia, varsinkin erityisopettajia, joiden lisääminen on tehokkain ja varmin tapa parantaa kouluamme. Se maksaa mutta siitä on hyötyä kaikille oppilaille, myös hyvin pärjääville parantuneen työrauhan kautta. Itse ehdotin tätä Vantaalla mutta se ei vielä mennyt läpi ainakaan ensi vuoden budjettiin. Inkluusioon ja erityisopetukseen liittyvät haasteet pitää tunnistaa ja tunnustaa, että saamme päättäjätkin ymmärtämään tilanteen.

Nykyisin opettajien päivät, illat ja viikonloputkin täyttyvät nykyään kaikenlaisesta raportoinnista, koulun kehitttämistehtävistä ja erilaisista arvioinneista. Pitäisi olla aikaa myös opettaa ja olla läsnä lapsille. Voisimmeko sopia, että jos tulee jotain uutta, niin joku vanha saa lähteä? Lisäksi opettajien tulee saada jatkossakin valita itse heille ja aiheeseen parhaiten sopivat opetusmenetelmät. Prosenttivaatimukset tietotekniikan käytöstä ovat suorastaa typeriä. Opetusmenetelmä on väline, jolla edistetään oppimista, ei itsetarkoitus.

Kun opettajalta loppuu huumori ja voimat, niin on aivan sama mitä opetussuunnitelma sanoo? Opettajat ovat suomalaisen koulutuksen tärkein resurssi ja heidän jaksamisensa on koko yhteiskunnan etu. Koulu, opettajat ja lapsemme tarvitsevat puolustajia, joille koulu ja sivistys on muutakin kuin kuluerä budjetissa.

 

 

Sunnuntairaportti 14 – Budjetti varjolla tai ilman, poliittisen teatterin vuotuinen festivaali ja puolueet järjestykseen!

 

Kun kamerat ja media tulee paikalle, politiikka muuttuu teatteriksi, jossa kaikki puhuvat omille viiteryhmilleen eivätkä toisilleen. Oppositiojohtaja puhuttelee pääministeriä mutta todellisuudessa sanat ovat osoitettu potentiaalisille äänestäjille. Budjettikeskustelu on tästä paras esimerkki ja se etenee aina saman käsikirjoituksen mukaan. Oppositio haukkuu hallituksen budjetin erityisesti niiltä osin, joka koskettaa kyseisen puolueen omaa arvomaailmaa ja äänestäjäkuntaa, hallitus taas toteaa, että ”teidän esitykset ovat täysin irrallaan todellisuudesta ja vievät Suomen vararikkoon”. Näin se on aina mennyt ja näin se meni nytkin. Tällä teatterilla on kuitenkin oma merkityksensä eikä se suinkaan ole turhaa. Budjetit tekevät puolueiden arvot ja tavoitteet näkyviksi ja se on hyvä äänestäjien kannalta. Niistä näkee, mitä kyseinen puolue mahdollisesti tekisi, jos pääsisi vallankahvaan. Käyn tässä tiivistetysti läpi Suomen puolueet budjettiesitysten pohjalta ja mietin samalla, miksi minusta ei tullut lintua, vassaria, demaria, perussuomalaista tai kokoomuslaista. Kyseessä on erittäin subjektiivinen besserwisseröintiä sisältävä kirjoitus, joka kumpuaa omasta arvomaailmastani. Totean heti alussa, että suomalainen politiikka on oman kokemukseni mukaan mainettaan parempaa. Suurin osa tuntemistani poliitikoista puolueesta riippumatta haluavat rakentaa parempaa Suomea ja tekevät myös kovasti töitä sen eteen. Keinot ja myös käsitys siitä, mitä parempi tarkoittaa, vaihtelee. Joka jengistä löytyy ihmisiä joita arvostan suuresti. Käyn puolueet läpi tuoreimman gallupin mukaisessa suuruusjärjestyksessä.

 1. Sdp

Demareilla on hieno historia, jolle Suomi ja koko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntamalli on paljon velkaa. Työntekijöiden oikeudet, julkiset palvelut olisivat ihan eri tolalla ilman sosiaalidemokraattista liikettä. Näissä vaaleissa demarit ovat selkeästi eläkeläisten asialla ja se onkin ihan loogista, koska puolueen jäsenistön keski-ikä on korkein kaikista puolueista 61,5v. Sdp keventäisi eläkeläisten ja kiristäisi hyvätuloisten verotusta. Koulutuskin on tärkeää(niin kuin kaikille). Demareiden arvopohja on aika samanlainen kuin omani. Koen puolueen sidokset AY-liikkeeseen ongelmallisena. Lainaan tässä hieman itseäni:” Ay-liikkeellä on Suomessa kunniakas historia ja sitä tarvitaan edelleen, mutta lakkotoimien mittakaava on usein kohtuuton ja iskee moneen yrittäjään, joilla ei ole mitään tekemistä esim. nykyhallituksen päätösten kanssa. Liike toimii niin kuin elefantti posliinikaupassa eikä sillä taida ollakaan hienovaraisempia keinoja. Se ajaa tietenkin vain jäseniensä etua eikä sen tehtäviin ole kuulunut miettiä sitä, mikä olisi hyväksi koko Suomelle.  Kun on noin suuri valta, kovat edut ja kasapäin rahaa, sen pitäisi tuoda mukanaan myös vastuuta ainakin sen verran etteivät sivulliset joudu turhaan kärsimään”. (sunnuntairaportti 10)

Näissä vaaleissa ja ehkä seuraavissa vanha linja voi toimia mutta sekä puolueen että AY-liikkeen on pakko uudistua, jos se mielii olla pelissä mukana tulevaisuudessakin.

 

 1. Kokoomus

Kokoomus hallitsee median ja julkisuuskuvan parhaiten ja sen kannatusta ei maailman tuulet juuri hetkauta. Hyväosaiseen konservatismiin kuuluu muuttumattomuus ja se tekee Kokoomuksen kannatuksesta hyvin tasaista. Puolueessa on myös aina ollut kovaa ja kansainvälistä osaamista. Itse pidän Kokoomuksen ajamaa talouspoliittista linjaa osin lyhytnäköisenä. Säästetään lyhyellä aikavälillä asioista, jotka tulevat kalliiksi myöhemmin. Esim. tämän hallituksen leikkaukset koulutuksesta ja perusturvasta. Kokoomuksen silmät ovat myös liian siniset yksityistämisen suhteen. Minusta sotepalvelut, varhaiskasvatus, koulutus ja muutamat muut strategisesti tärkeät alat on syytä pitää meidän kansalaisten demokraattisessa omistuksessa.

 

 1. Keskusta

Keskusta on tällä hetkellä hukassa! Se on hylännyt tällä hallituskaudella omat Aikiolaiset juurensa ja huolen huono-osaisista. Sipilän johdolla on tehty niin kokoomuslaista politiikkaa, että monen puolueen jäsenen on sitä vaikea allekirjoittaa. Maakuntien Suomi on Keskustan pitkäaikainen haave ja sillä se pystyy paaluttamaan oman asemansa suosiotaan suuremmaksi. 18 maakuntaa on Keskustan mutta ei Suomen etu.

 

 1. Vihreät

Minulle Vihreät on liberaali ympäristö- ja sivistyspuolue, jolla on kunnianhimoisimmat tavoitteet ympäristön ja koulutuksen suhteen. Ne ovat minulle tärkeimmät syyt kuulua juuri tähän jengiin. Puolueella on nuorimmat kannattajat(keski-ikä 42,9v) ja se on suosituin puolue nuorten keskuudessa. Tässä on omat ongelmansakin. Poliittisen uran huippu saavutetaan Vihreissä usein aika nuorena. Toivoisin nuorille kyvyille aikaa kypsyä rauhassa ennen huipputehtäviä ja enemmän viisaita veteraaneja etulinjaan.

 

 1. Vasemmistoliitto

On hyvä, että meillä on puolue, joka on selkeästi köyhien asialla. Heillä on myös loistava puheenjohtaja. Komppaan hänen ehdotustaan kuuden tunnin työpäivästä. Puhutaan siitä lisää joskus paremmalla ajalla. Vasemmiston talouslinjaukset ovat aika jähmeitä ja keskusjohtoisia. Ongelmat ratkaistaan aika huolettomasti ja kustannustehottomasti velkarahalla. Hyvä oppositiopuolue.

 

 1. Perussuomalaiset

Minusta suurin poliittinen uhka Suomen ja Euroopan hyvinvoinnille ja vakaudelle ovat nationalistiset populistipuolueet. Valitettavasti Halla-ahon ja Huhtasaaren johtamana Perussuomalaiset on juuri sellainen. Ehkä Perussuomalaisista vielä kehittyy uskottava yleispuolue. Vielä se ei sitä mielestäni ole.

 

 1. RKP

Vaalikone on usein ehdottanut  minulle RKP:tä. Valitettavasti en ole ruotsinkielinen. Teen kyllä parhaaniJ

 

 1. KD

Pidetään uskonto ja politiikka erillään! Kiitos!

 

 1. Siniset

Puolue, joka on hallituksessa ilman kannatusta. Sitten se yksi Soini! Ei jatkoon!

 

Lopuksi vielä: Jokainen hyvä ja järkevä ihminen missä vain puolueessa on demokratian ja meidän kaikkien etu! Kohta on vaalit! Oli jo aikakin!

 

 

 

 

 

 

Suomessa vasemmisto on myös toteuttanut vastuullista ja jopa ylijäämäistä talouspolitiikkaa. Mielikuva, että porvaripuolueet pitävät tiukkaa budjettikuria ja demarit sekä vasemmisto höylää kansakunnan luottokorttia minkä kerkiää, on tilastojen valossa väärä. Suomen historian ylijäämäisin budjetit olivat Paavo Lipposen demarivetoisilla hallituksilla. Ei voi siis sanoa, että vasemmisto olisi oikeistoa lepsumpi yhteisten rahojen käytössä.

 

 

 

 

 

Nytkin nousukaudella vastoin talousoppineiden neuvoja Petteri Orpon budjetti on luonteeltaan elvyttävä ja velkaa otetaan reippaasti. Trump tekee ihan samaa Amerikassa. Kyse onkin enemmän siitä, ketä ja mitä elvytetään? Nyt tekohengitystä annetaan mm verolalennusten muodossa enimmäkseen hyvin hengittäville hyvätuloisille.

 

Sunnuntairaportti osa 13 – Luke I’m your father! Miten sielu tulehtuu ja voiko sitä hoitaa?

Olen käynyt elämäni pisimmän keskustelun poikani kanssa. Se kesti n 1.5 vuotta ja aiheena oli Star Wars ja se miksi hyvästä Anakin Skywalkerista tuli paha Darth Vader? Keskustelu alkoi Luoston Ski Bistrossa, kun poikani oli  4-vuotias. Hän näki hyllyssä Star Wars pipon, jossa oli Darth Vader ja kysyi minulta, kuka hän on? Vastasin kysymykseen ja sitä seurasi lisää kysymyksiä. Koska hän ei ollut vielä tarpeeksi vanha katsomaan elokuvia kävimme koko saagan läpi juttelemalla. Kysymyksiä tuli illalla ennen nukkumaan menoa ja aamulla jatkettiin heti samasta kohdasta. Koko keskustelu tiivistyi siihen, miten hyvästä voi tulla paha? Puhuttiin siis oikeastaan pettymyksistä, katkeroitumisesta ja lopulta anteeksi antamisesta itselle ja muille. Se oli paras, intensiivisin ja syvällisin keskustelu, jota olen koskaan käynyt. Olin päättänyt jo aikaisemmin tuoreena isänä, että vastaan kaikkiin kysymyksiin mahdollisimman suoraan, oikein ja rehellisesti.  Jos lapsi vaikka kysyy, mitä lumi on, niin sitten vaan otetaan selvää ja käydään asia läpi ilman keijuja ja muita hämäryyksiä. Samalla periaatteella on menty lasten tekemiset yms. Tarinat ovat hyviä mutta totuus on monesti paras tarina, varsinkin kun sen kuulee ensimmäistä kertaa.

Sitten se suuri kysymys: Miten sielu tulehtuu ja voiko sitä hoitaa? Elämässä tapahtuu kaikenlaista. Hyvän lisäksi me tehdään huonojakin valintoja. Meille tehdään vääryyttä ja me tehdään muille samoin. Syyllisyys ja vääryyden kokemukset aiheuttavat huonoja viboja ja ne taas kroonistuessaan johtavat sielulliseen tulehdustilaan. Lääkkeet saattavat helpottaa hetkeksi, mutta oman kokemukseni mukaan parhaiten toimii anteeksi antaminen, itselle ja muille. Opettelen sitä vielä itsekin…Mukavaa isänpäivää!

 

Ps. Sielu ei ole tässä yhteydessä uskonnollinen käsite vaan täysin epätieteellinen kuvaus monimutkaisesta psykofysiososiologisesta kokonaisuudesta, jota myös sisäiseksi elämäksi kutsutaan.

 

Sunnuntairaportti osa 12 – Vihreitä uutisia, Saruman, Haavisto, nuoret ja Vantaa

 

 1. Olin lenkillä ja olin ottamassa itsestäni selfietä(että kaikki näkee, kuinka reipas olen), kun äkillinen valoilmiö fotobombasi kuvani. Välähdys oli Saruman, joka oli juuri luopunut Vihreiden puheenjohtajaehdokkuudesta. Hyvä niin, koska hän on avohakkuiden ja fossiilisten polttoaineiden tulen ja tulikiven kannattaja! Entit ja koko Keski-Maa iloitsevat!
 2. Kaimasta tuli meidän puheenjohtaja! Nyt jos koskaan politiikassa tarvitaan viisautta, dialogia ja diplomatiaa. Haavisto edustaa kaikkea tuota. Räyhääjät saavat kyllä julkisuutta ja ehkä ääniäkin, mutta politiikassa tuloksia saa yhteistyöllä. Viisaus on moninäkökulmaisuutta ja se taas on menestyksekkään politiikan ja diplomatian edellytys. Pekka pelaa noissa asioissa mestaruustasolla!
 3. Vihreät on nuorten keskuudessa ylivoimaisesti suosituin puolue! 15–19 -vuo­ti­ail­ta toi­sen as­teen opis­ke­li­joil­ta kysyttiin, mitä puo­lu­et­ta he ää­nes­täi­si­vät, jos heil­lä oli­si ää­ni­oi­keus ja vaa­lit pi­det­täi­siin nyt. 33,3% äänestäisi Vihreitä. Muut jäi kauas taakse. Jengi onkin täynnä nuoria kykyjä. Se on hyvä, koska keskimäärin puolueiden jäsenistö vanhenee! SDP:n jäsenten keski-ikä on 61,5 vuotta, keskustan 59,9 vuotta, vasemmistoliiton 55,9 vuotta, kokoomuksen 55,6 vuotta, perussuomalaisten 53,6 vuotta ja vihreiden 42,9 vuotta.
 4. Vantaan budjettineuvottelut saatiin maaliin. Meidän valtuustoryhmän tavoitteista suurin osa edistyi ja saimme monia tärkeitä asioita läpi! Tässä muutamia poimintoja.
 • Vantaalle perustetaan ilmastoasiantuntijan vakanssi! Tämä on tärkeä asia, koska monet ilmastotoimet toteutetaan nimenomaan kuntatasolla.
 • Lisää rahaa sisäilmakorjauksiin ja rahoitus erilliselle puhtaalle opetustilalle niille, jotka ovat jo altistuneet.
 • Varhaiskasvatuksen psykologipalveluiden pilottihanke
 • Lisää resursseja kolmiportaiseen(erityisopetukseen) tukeen.
 • leikkipuistokesäruokailupilotti
 • Edistetään pyöräilyä
 • Isompi vaihde päälle kohti hiilineutraalia Vantaata 2030
 • Ja paljon muuta…

 

 

Sunnuntairaportti osa 11 – Vantaa

 

Olen kotoisin Raahesta eli junantuoma juntti Perämeren rannalta. Muutin Helsinkiin vuonna 95 ja asuin aluksi Tapulikaupungissa ihan Vantaan rajalla. Jostain syystä ruoho on aina tuntunut rouheammalta Vantaan puolella ja olen aina sanonutkin, että pääkaupunkiseudulla asun joko Helsingissä tai täällä. Työläiskaupungin ja maaseudun yhdistelmä on puhutellut ja puhuttelee edelleen Raahen poikaa. Tulin tänne töihin Vaskivuoren lukioon vuonna 2002 ja kolme vuotta sitten muutettiin tänne koko perheen kanssa. Lopullinen vantaalaistuminen tapahtui, kun lähdin mukaan kunnallispolitiikkaan. Voi siis sanoa, että minulla on kaikki munat Vantaa-korissa enkä ole juuri hajauttanut sijoituksianiJ

Jos Vantaa olisi ihminen, niin millainen hän olisi? Hän olisi ehdottomasti mielenkiintoinen ja luonteikas tapaus, jolla on paljon elettyä elämää ja kokemuksia takanaan. Nuorempana hän on tehnyt kaikenlaista ja käynyt välillä pimeällä puolellakin. Nyt hän on aikuistunut mutta säilyttänyt innostuneen pilkkeen silmäkulmassa. Hän pitää urbaanista kaupunkikulttuurista ja yhteisöllisyydestä. Hän tietää, että kaikki eivät ole syntyneet kultalusikka suussaan ja ihmiset tarvitsevat aina välillä apua sekä tukea toisiltaan. Ehkä tuossa on syy, miksi tykkään tästä kaupungista. Meissä on kenties jotain samaaJ

Vantaalla on hyvät kortit kädessään. Kehäräta oli loistava ja täydellisesti ajoitettu investointi kuin suoraan taloustieteen oppikirjasta. Työt aloitettiin heti taantuman alkaessa 2008 rakentamisen ollessa halpaa ja rata valmistui nousukauden alkuun tukemaan kaupungin kasvua. Kehärata on suurin yksittäinen syy Vantaan kovaan kasvuun työllisyydessä ja taloudessa. Se näkyy myös muuttoliikkeessä. Tänne muutetaan nykyään eniten naapurikunnista eikä toisinpäin. Uusia työpaikkoja syntyy Vantaalla nopeiten koko Suomessa ja työttömyysaste on laskenut hurjaa vauhtia. Se on nyt 8,5%, kun se vielä vuosi sitten oli n 10%. Tämän valtuustokauden tavoite on, että se on 2021 6,1%. Se on kova mutta täysin mahdollinen tavoite. Pitkäaikaistyöttömien määrä on myös puolittunut muutamassa vuodessa.

Olen kiitollinen, että saan olla mukana kehittämässä Vantaasta Suomen parasta kaupunkia. Minulle se on on jo sitä!

 

Sunnuntairaportti osa 10 – Työmarkkinariita ja toksinen lapsellisuus

 

Hallituksen ja Ay-liikkeen riita muistuttaa erehdyttävästi lasten hiekkalaatikkokärhämää. Juha on suututtanut Jaskan ja kumppanit, joiden vihanhallinta ei ole vielä kovin kehittyneellä tasolla. He  protestoivat Juhan määräilevää käytöstä vastaan hakkaamalla kaikki muut lähistöllä olevat, joilla ei ole mitään tekemistä itse riidan kanssa. Juhalle ja sen kavereille kun ei oikein voi mitään. Leikkipaikka on suljettu tappelun vuoksi ja kellään ei ole kivaa. Riita lähti jostain pikkuasiasta mutta kukaan ei uskalla antaa periksi, koska kaverit saattavat haukkua nynnyiksi. Tässä on Suomi vuonna 2018! Eikö me oikeasti pystytä parempaan? Nyt tarvitaan aikuisia paikalle. Missä on Juhan, Jaskan ja Rikun vanhemmat? Aikuisten maailmassa sodat alkaa yleensä näin. Isoja lapsia mutta aikuisten lelut. Sitä on toksinen lapsellisuus. Keksin juuri uuden terminJ

Irtisanomislakinäytelmä on värikästä draamaa mutta järkeä siinä ei juuri ole. Sipilä on osoittanut

pelisilmän puutetta jo aikaisemminkin mutta vaikutelma heikoilla johtajantaidoilla varustetusta mutta erittäin päättäväisestä miehestä vahvistuu. Miksi tehdä koko työllisyyden kannalta pienestä asiasta periaatekysymys ja maalata itsensä nurkkaan. Tuli kalliiksi, ja jo ennestään heikko luottamus hallituksen ja työntekijöiden välillä viileni kylmän sodan tasolle. Viisas johtaja ottaisi aikalisän tässä kohtaa ja aloittaisi neuvottelut.

En aina ihan ymmärrä AY-liikettäkään siinä, että kaikki yritykset ja yrittäjät nähdään vihollisina ja todella järeät toimet kohdistetaan myös sellaisiin tahoihin, joilla ei ole mitään tekemistä ko. asian kanssa. Isot pyssyt ja pienet maalit!

Ay-liikkeellä on Suomessa kunniakas historia ja sitä tarvitaan edelleen, mutta lakkotoimien mittakaava on usein kohtuuton ja iskee moneen yrittäjään, joilla ei ole mitään tekemistä esim. nykyhallituksen päätösten kanssa. Liike toimii niin kuin elefantti posliinikaupassa eikä sillä taida ollakaan hienovaraisempia keinoja. Se ajaa tietenkin vain jäseniensä etua eikä sen tehtäviin ole kuulunut miettiä sitä, mikä olisi hyväksi koko Suomelle.  Kun on noin suuri valta, kovat edut ja kasapäin rahaa, sen pitäisi tuoda mukanaan myös vastuuta ainakin sen verran etteivät sivulliset joudu turhaan kärsimään.

Minua hirvittää, että tuollainen molemminpuolinen pullistelu voi vielä joku kerta tulla meille todella kalliiksi. Me tarvitaan enemmän dialogia, luottamusta ja yhteisiä päämääriä osapuolten kesken. Onko kolme kantaa liikaa? Ehkä Ruotsista voisi ottaa mallia?

Ps. Juha aloitti ja hän voi tämän tältä erää myös lopettaa.

”With great power comes great responsibility” Sanoi Ben-eno hämikselle . Parkerin Peterille

 

Kuvassa on käynnissä työmarkkinaneuvottelu vaimoni kanssa siitä, kumpi haravoi yhden lehden pihalta. Erittäin vakava periaattellinen kiista ja olen ajatellut määrätä koko perheen nälkälakkoon ja kotiarestiin. Mulle ei nimittäin…tuilla!

 

 

Sunnuntairaportti osa 8 ilmasto – huonoista uutisista seuraa hyviä asioita

Tämä viikko on puhuttu kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin raportista. Viesti on, että meidän tulee toimia nopeasti, jos mielimme jättää kotiplaneetan hyvässä kunnossa jälkipolville. Lopetetaan siis kiivihiilen, turpeen ja öljyn polttaminen 2020-luvulla ja siirrytään uusiutuviin energialähteisiin, maksimoidaan hiilinielut(suot, pellot ja metsät), lisätään julkista liikennettä ja sähköautoilua, vähennetään lihansyöntiä ja kohdistetaan yritystuet uusiutuvaan energiaan ja clean tech- innovaatioihin. Kaikki em. asiat ovat Suomessa mahdollisia jo seuraavan kymmenen vuoden aikana. Maaliin päästäksemme tarvitsemme toistaiseksi myös ydinvoimaa. Suomi voisi olla iso peluri puhtaan teknologian kehittämisessä ja se voi olla yksi taloutemme kulmakivistä. Nykyisellä hallituksella on valta ja se voi aloittaa tekemisen jo nyt. Vaaditaan siis tekoja!

Sellainen hyvä puoli tässä on, että oikeastaan kaikki em. toimet ovat ilman ilmastonmuutostakin askeleita kohti parempaa maailmaa. Luvassa on terveellisempää ruokaa, puhtaampi ympäristö, vähemmän ruuhkia, eettisempiä tuotteita ja enemmän ilmaista arkiliikuntaa. Voisiko seuraava muotitrendi esim vaatteissa, käyttötavaroissa ja elektroniikassa olla ekologisuus ja kestävyys? Vanha ja käytetty on uusi musta, laatu kestää mummolta lapsenlapselle?

Keinot ovat olemassa, nyt tarvitaan poliittista tahtoa ja tekoja! Voisiko yhteinen vihollinen CO2 yhdistää ihmiskuntaa?

Kuvassa seuraava sukupolvi katsoo lapsuuteni maisemaa Perämeren rannalla Raahessa. Hän saattaa joskus tulevaisuudessa kysyä, että mitä isi teki silloin, kun hänen tulevaisuudestaan päätettiin? Siinä on aika hyvä syy olla mukana vaikuttamassa.

 

 

Sunnuntairaportti osa 7 – Sananvapaus, Huhtasaari ja sivistys

 

Suurin poliittinen uhka Suomen ja Euroopan hyvinvoinnille sekä vakaudelle ovat nationalistiset populistipuolueet. Minusta on huolestuttavaa, että opettajataustainen poliitikko ja entinen presidenttiehdokas Huhtasaari on valmis hyökkäämään koulua vastaan kantaaottavan harjoitustyön takia. Koulu sai vihapostia ja joutui palkkaamaan vartijan Huhtasaaren twiitin vuoksi. Kuinka pieni ja herkkähipiäinen voi valtaa käyttävä ihminen olla?

Huhtasaari osoitti, että hän pystyy yhdellä some-päivityksellä masinoimaan öyhöttäjät liikkeelle. Saman teki Halla-aho, kun hän jakoi viime vuonna MV-lehden juttua, jossa mustamaalattiin Turun iskussa auttanutta henkilöä. Jutun kirjoittaneelle toimittajalle alkoi tulla uhkauksia ja vihapostia ja hän joutui muuttamaan pois Turusta.

Nämä tapaukset osoittavat ainakin sen, että vapaa yhteiskunta ja sananvapaus eivät ole Suomessakaan itsestäänselvyyksiä. Meillä on poliitikkoja, jotka ovat valmiita käyttämään vihapuhetta ja ääriryhmiä vallan ja vaientamisen välineinä. Historia kertoo meille monta surullista tarinaa siitä, mihin tälläinen voi johtaa. Oikeistopopulistinen saksalainen AfD on tehnyt verkkosivut, joille voi ilmiantaa opettajan, joka ilmoittajan mielestä puhuu AfD:tä vastaan. Kuulostaa minusta ihan Stasilta ja puhdistusten alkusoitolta.

Onneksi aiemmat sukupolvet ovat olleet myös viisaita ja kirjoittaneet tasa-arvon, syrjimättömyyden ja sananvapauden Suomen lakiin. Nuo periaatteet tarvitsevat tänä päivänä puolustajia enemmän kuin aikoihin. Tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa kaikista pidetään huolta ja hyvä koulutus ovat parasta lääkettä nationalistista populismia vastaan. Tämä on yksi suuri syy myös minulle olla mukana politiikassa. Olen itse saanut elää vapaassa ja sivistyneessä maassa. Olen siitä kiitollinen ja haluan tehdä töitä sen eteen, että lapsillani on samat mahdollisuudet.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila, joka johtaa Suomen iskuryhmää informaatio-operaatiota vastaan sanoo näin:

”Hyvä peruskoulu ja peruskoulun opettaja on se ensimmäinen puolustuslinja informaatiovaikuttamista kohtaan. Mitä sivistyneempää porukkaa meillä Suomessa on, sitä vaikeampi meitä on huijata:”

En voisi olla enempää samaa mieltä. Pidetään huolta meidän kouluista ja sivistyksestä!

Kuvassa kappale kaunista Suomen aamulenkillä. Tästä vapaasta maasta kannattaa pitää hyvää huolta! Suomi

 

 

Sunnuntairaportti osa 6 – Maksuton toisen asteen koulutus ja miten se tehdään!

 

Helsingin valtuusot päätti eilen tarjota tulevaisuudessa kuntalaisille maksuttoman toisen asteen koulutuksen. Periaate on hyvä asia tärkeä. Esim lukiolaiselle oppimateriaalit maksavat tällä hetkellä n 2500€ lukion aikana. Se on monelle liian paljon. Maksuttomuus on siis tärkeä asia myös koulutuksen tasa-arvon kannalta.

Jos kunnat vaan yksi toisensa jälkeen ilmoittavat maksavansa toisen asteen oppimateriaalit, laskusta tulee valtava ja opetusvirastojen ovien eteen ilmestyy konsulttijono helpon rahan toivossa. Meidän ei kannata luoda helppoa rahastuskeinoa vaan miettiä, voisiko maksuttomuuden toteuttaa paremmin ja samalla vähentää kustannuksia. Kyllä voi! Tässä on minun ehdotukseni. Käytän esimerkkinä lukiokoulutusta, koska tunnen sen hyvin.

Suomessa on n 100 000 lukiolaista. Jos jokaiselle ostetaan oppimateriaalit nykyisiltä toimijoilta, kolmen vuoden lasku olisi 250 000 000 kolmelta vuodelta l. reilu 80 miljoonaa vuodessa. Se on aika paljon. Pelkästään kotikaupungissani Vantaalla 3 500 000€/vuosi. Voisiko tuon rahan käyttää tehokkaammin ja niin, että kaikki hyötyisivät. Kyllä voi ja tässä on ehdotukseni.

Noilla miljoonilla voisimme helposti tehdä avoimen digitaalisen oppimisympäristön, josta kaikkien kurssien sisällöt löytyvät laadukkaassa muodossa. Kirjan sijasta voisimme käyttää esim. Kindle-tyyppistä  silmiä rasittamatonta ja edullista lukulaitetta. Kirjoittamisen ja kynän käyttämisen edut oppimisessa ovat tutkimusten mukaan kiistattomat. Voisimme hyvin lisätä vihkotyöskentelyä ja kynänkäyttöä nykytasosta. Karttojen, kaavojen, diagrammien piirtäminen ja kynällä kirjoittaminen ovat tehokkaimpia tapoja oppia ja ne ovat valitettavasti jääneet keskinkertaisen digihuuman jalkoihin. Yhdistetään siis digitaalisuuden ja käsillä tekemisen hyvät puolet ja karsitaan pois turhat ja tehottomat menetelmät. Peruspaketti olisi siinä mutta rahaa ei ole vielä kulunut kuin murto-osa tuosta kakusta, mennään siis eteenpäinJ

Oppimisympäristöihin voisimme lisätä videomuotoisia virtuaalitunteja, joiden pitäjät ovat oman alansa parhaita asiantuntijoita ja innostavia opettajia. Virtuaalitunteja voidaan käyttää kaikissa aineissa varsinkin uusien jaksojen alussa motivoimaan oppilaita ja vastaamaan kysymykseen, miksi tätä pitää opiskella. Kysymys on täysin oikeutettu ja ansaitsee hyvän vastauksen. Varsinkin, kun koulu nykyään kilpailee oppilaiden ajasta ja mielenkiinnosta vaikka minkälaisten koukuttavien ilmiöiden kanssa. Jos Rovion koodari kertoo, mihin matematiikkaa tarvitaan tai suurlähettiläs kertoo historian ja yhteiskuntaopin tärkeydestä, Esko Valtaoja tähtitieteestä ja Sixten Korkman taloudesta, voidaan opiskelussa päästä aivan uudenlaiselle mielekkyyden tasolle. Kun tämä yhdistettäisiin uudessa opetussuunnitelmassakin keskeisessä roolissa olevaan ilmiölähtöisyyteen, meillä voisi olla koulut pullollaan innokkaita oppijoita.

Paketti voitaisiin toteuttaa yhdessä kirjastojen kanssa. Kansallinen digitaalinen tietopankki, jonne jokaisella suomalaisella on vapaa pääsy esim. kirjastokortin avulla. Myös opettajan oppaat, erityisopetuksen materiaalit(esim. lukivaikeuksien kuntouttaminen, testit) olisivat kaikkien saatavilla. Tämä mahdollistaisi pidemmälle menevän oppimisen oppilaan omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Samoin erityistä tukea tarvitseville oppilaille ja heidän lähipiirin aikuisille laadukkaan opetusmateriaalin helppo saatavuus, mahdollistaisi tukitoimia, johon pelkällä koululla ei välttämättä ole resursseja. Kodin rooli on hyvin merkittävä, kun kuntoutetaan lukemisen, kirjoittamisen ja puhumisen vaikeuksia. Usein vain työkalut puuttuu tai ne on piilotettu byrokratian taakse. Opettajat voisivat myös lisätä palveluun omia materiaalejaan hyväksi kokemiaan käytäntöjä. Yhteisöllistä avoimen lähdekoodin kaltaista kehittämistä siis.

Vastustusta varmasti tulee esim. kustannusyhtiöiden ja ammattiliittojen puolelta. Suomalaisten lasten tulevaisuutta ja oppimisen edellytyksiä ei kuitenkaan kannata uhrata saavutettujen etujen alttarille.

Mikään näistä uudistuksista ei vähennä kouluissa toimivien opettajien tarvetta. Lapset tarvitsevat elämäänsä ihan oikeita lihaa ja verta olevia kasvattajia, jotka osaavat ohjata heitä yhä monimutkaisemmassa maailmassa.

 

 

 

Sunnuntairaportti suoraan Istanbulista, osa 5

Olen halunnut kokea Konstantinopolin siitä asti, kun luin aikanaan Waltarin Johannes Angeloksen, Mikael Karvajalan ja Yksinäisen miehen junan. Tämä on ehkä ihmeellisin kaupunki, jossa olen käynyt. Vahva suositus! Kuva on Hagia Sofiasta, johon koko paikan henki ja historia tavallaan tiivistyy. Se rakennettiin ensin kirkoksi vuonna 537 ja 900 vuotta myöhemmin muutettiin moskeijaksi. Nyt paikka toimii museona ja päräyttää ainakin minun tajuntaa. Kuvassa näkyy kristillinen kattomaalaus islamin symbolien keskellä ja niin on hyvä! Ottomaanien valtakunta olikin aikoinaan melkoinen kulttuurien ja uskontojen sekamelska. Edistyksellinen paikka, jonka menestys perustui pitkälti suvaitsevaisuuteen muita uskontoja kohtaa. Myös tiede ja bisnes kukoistivat, kun taas Euroopan kehitystä jarrutti fanaattinen uskonnollisuus. Tämä oli johdanto! Nyt vähän asiaa:

 1. Uskonnonopetuksesta

Minusta Suomen tulisi luopua nykyisestä uskonnonopetuksesta ja siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineeseen, joka olisi neutraali yhdistelmä uskontojen historiaa, periaatteita ja nykyiseen elämänkatsomustietoon liittyviä aiheita kuten etiikkaa. On täysin järjetöntä jakaa lapsia ryhmiin uskontojen mukaan ja korostaa erilaisuutta todella konkreettisella tavalla. Koulun tehtävä on lisätä ymmärrystä myös toisia uskontoja ja kulttuureja kohtaan. Nykyinen systeemi ei sitä tee ja on kaiken lisäksi kallis, kun jokainen uskollinen ryhmä tarvitsee omat opettajansa, joilla ei aina ole minkäänlaista pätevyyttä tehtäväänsä. Muutenkin uskonnot ja valtio tulee pitää erossa toisistaan. Yhteiskunnallisia päätöksiä ei voi tänä päivänä tehdä pyhiä tekstejä lukemalla. Terveisiä myös Timo Soinille!

 1. Lapsista ja kulttuurista

Osallistumme parhaillaan kansainväliselle lasten ja nuorten elokuvafestivaalille Istanbulissa. Tapahtuman teemana on kasvattaa lapsista hyviä rauhaa rakastavia ihmisiä, jotka ajattelevat kriittisesti. Se on hieno tavoite!

Gandhi sano joskus jotenkin näin: ”Jos me haluamme pysyvää rauhaa, niin se pitää aloittaa lasten kasvattamisesta”. Olen samaa mieltä. Maailma tarvitsee hyviä ja avarakatseisia ihmisiä, jotka ajattelevat omilla aivoillaan. Se on paras keino taistella viholliskuvilla pelaavaa populismia ja nationalismia vastaan, jotka ovat se tavallisin tie sotaan ja konflikteihin. Taiteella, koululla ja kulttuurilla on tässä suuri merkitys. Kaadetaan aidat, rikotaan kuplat ja opitaan toisiltamme! Peace

#meollaan1

 

Sunnuntairaportti osa 4 -Tällä kertaa vuorossa pelkästään hyviä uutisia! Jos on tahtoa, niin ratkaisut kyllä löytyvät!

 1. Suomessa on kehitetty uuden polven aurinkokenno, joka pystyy tuottamaan sähköä jopa talvipäivinä. Kenno on matkalla kohti teollista tuotantoa. Asiantuntijoiden mukaan aurinkokennojen hinnat tulevat lähiaikoina laskemaan merkittävästi.
 2. Tuulivoima ennätystuloksiin
 • Tuulivoima on noussut omille siivilleen ja on uusien tutkimuksien mukaan edullisin tapa tuottaa sähkö tänä päivänä. Esim. Vattenfallin juuri rakentama tuulivoimala Skotlannin rannikolla on teholtaan n. 9 megawattia. Koko 10 voimalan puisto samassa paikassa tuottaa tarpeeksi energiaa 80 000 ihmisen tarpeisiin. Tämä riittäisi esim. Porin asukkaille. Tulevaisuus on tuulen ja auringon!
 1. Valtava viiden vuoden ajan kehitetty meriroskakeräin on laskettu vesille ja se on matkalla kohti Tyynenmeren jätepyörrettä. Sen on tarkoitus kerätä ensimmäisen vuoden aikana n 50 tonnia muovia merestä.
 2. Vantaalle tulee maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille. Tätä olemme ajaneet myös Vihreällä ryhmällä ja päätös tehtiin hyvässä yhteistyössä muiden puolueiden kanssa.
 3. Euroopan parlamentti äänesti tekijänoikeusdirektiivistä ja hyväksyi esityksen selkein luvuin. Tämä tarkoittaa, että tekijöillä on tulevaisuudessa paremmat mahdollisuudet saada korvausta tehdystä työstä. Google ja FB yrittivät tietenkin kampittaa direktiiviä. Pienet siis voittivat isot!
 4. Tehdään juuri valtuustolla kaupungin ensi vuoden budjettia ja on ilo todeta, että Vantaalla menee talouden ja työllisyyden puolesta todella hyvin!
 5. Suomen ilma on maailman puhtainta(WHO). Sitä ei kannata tuhota hakkaamalla metsiä

polttoaineeksi.

 

Sunnuntairaportti osa 3 – Sota ja rauha

 1. Syyrian sota – miten yhden miehen asema voi olla tärkeämpi kuin miljoonien elämä?

Al-Assad ja Venäjä päättävät parhaillaan yli kolmen miljoonan siviilin kohtalosta. Päästetäänkö helvetti irti myös syyrialaisten viimeisessä turvapaikassa Idlibissä. Puoli miljoonaa ihmistä on kuollut ja 5 miljoonaa lähtenyt pakolaiseksi sen vuoksi, että yksi mies(Al Assad) saa pitää virkansa. Nurkkaan ajettu diktaattori, jolla ei ole mitään menetettävää, on maailman vaarallisin olio.

Ilman Venäjän tukea Assad ei olisi pystynyt maataan näin totaalisesti tuhoamaan. Itä-naapurillamme on vielä pitkä matka sivistysmaiden joukkoon. On surullista, että vielä vuonna 2018 pari raukkamaista äijää voi tuomita kokonaisen kansan kuolemaan ja maanpakoon.

Maailma tarvitsee voimakkaita toimijoita, joilla on rohkeutta puolustaa myös ihmiselämää! YK ja EU ovat kriisissä mutta niitä tarvitaan enemmän kuin koskaan ratkaisemaan maailman ongelmia.

 1. Suomen sisällissota ja vihapuhe

Katsoin uuden Julma maa – dokumentin Suomen sisällissodasta. Kyseessä on todella pysäyttävä kuvaus siitä, miten puhe muuttuu vihaksi ja viha väkivallaksi. Sama kaava on ollut kaikissa tuhoisimmissa sisällissodissa. Valheet ja vihapuhe saavat mielet kuohumaan ja hakemaan kostoa ja sovitusta jonkun jossain jollekin tekemästä vääryydestä. Shemnizin mellakat viimeisimpänä esimerkkinä. Pitää muistaa tämä, kun seuraavan kerran näkee täällä somessa jotain, joka saa verenpaineen nousemaan ja kysyä itseltään muutama kysymys. Kuka tämän on jakanut ja miksi? Kuka hyötyy, jos yhdyn huutokuoroon ja painan ”Jaa”-nappulaa?

 1. Suomi rauhan rakentamisen suurvalta

Suomi voi olla kokoaan suurempi globaali vaikuttaja turvallisemman maailman rakentamisessa, rauhan rakentamisen ja diplomatian suurvalta. Meillä on hyvät kortit siinä pelissä. Sopivan neutraali, luotettava ja turvallinen maa idän ja lännen välissä. Nato-korttikin on tehokas niin kauan, kun sen pitää kädessä. Sitä ei kannata vielä pelata

 

 

sunnuntairaportti osa 2

 

 1. Saksan mellakat, natsit, oman käden oikeus ja koulukiusaaminen.

Suomalaisten populistien puheissa natsien ja äärioikeiston vastustaminen kuvataan usein jonkinlaisena ääriliikehdintänä. Minusta on aika maltillista vastustaa jengiä, joka haluaa käytännössä tuhota koko yhteiskuntamme ja tuoda tilalle väkivaltaisen rotuoppeihin perustuvan diktatuurin. Kuvitellaan maailma, jota johtaisi koulukiusaajat ilman, että kukaan puuttuu peliin. Ikinä ei tietäisi, kuka olisi riittävän erilainen seuraavaksi silmätikuksi. Peli kannattaa viheltää poikki nyt, kun se vielä on mahdollista. Saksan tapahtumat näyttävät sen, että äärioikeiston terrori on ihan todellinen uhka ja sitä pitää vastustaa niin kuin kaikkea muutakin terroria.

Sitten yksi esimerkki meidän naapurustosta:

Meidänkin alueella liikkuu aktiivinen saunanatsi(vähän niin kuin saunatonttu muttei yhtä söpö), joka on erikoistunut liimaamaan monikulttuurisuuden haitallisista vaikutuksista lapsiin varoittavia tarroja lasten koulumatkan varrelle. Vaikka natseilu on naurettavaa, vähä-älyistä ja lapsellista toimintaa, niin tuo pistää vihaksi. Lapsemme kaveripiirissä on vaikka minkä väristä ja näköistä porukkaa. Se että lapsia kehoitetaan kiinnittämään huomiota erilaisuuteen ja suorastaan yllytetään väkivaltaan ja muuhun kiusaamiseen on todella vastenmielistä ja raukkamaista puuhaa, jonka jäljet johtaa valitettavasti jossain määrin poliittisen ravintoketjun huipulle. Jussi Halla-aho ja perussuomalaiset hyysäävät edelleen noita järjestöjä eivätkä halua selkeästi tuomita heidän toimintaa. Tällä viikolla puolueen jäseniä marssi Turussa äärioikeiston kulkueessa eikä puheenjohtaja halunnut ottaa asiaan selkeää kantaa. Perussuomalaisilla ei ole varaa puhua sanallakaan koulukiusaamisesta ennen kuin he tekevät selkeän pesäeron rasismiin ja äärioikeistoon.

Aina ei tule ajatelleeksi, että rasististen sisältöjen jakaminen tai hiljainenkin hyväksyntä vaikuttaa lastemme arkeen ja antaa kasvualustaa kiusaamiselle ja syrjinnälle yhteiskuntamme pienimpien keskuudessa. Jotenkin nuo järjestö yrittävät vielä liittää jonkinlaista miehistä symboliikkaa toimintaansa? Mistä lähtien heikompien ja pienempien kiusaaminen on ollut miehistä toimintaa? Tuonkin energian voisi käyttää tekemällä jotain hyödyllistä kotimaansa eteen.

Ps. Maahanmuutosta ja sen ongelmista pitää puhua suoraan ja tosiasioihin perustuen. Rasismiin ja syrjintään meillä ei ole yksinkertaisesti varaa eikä niiden avulla ratkaista yhtään ongelmaa.

 

 1. Leikkaamisen psykologia – Miten romuttaa suomalainen koulutus ja poistua vihellellen paikalta.

Hallituskauden alussa leikataan moottorisahalla ja vaalien alla laitetaan muumilaastari ja puhalletaan pipiin. Näin se leikkauspsykologia toimii.

Nykyinen hallitus on leikannut opetuksen ja tutkimuksen määrärahoja melkein miljardin. Puhumattakaan kulttuurista. Nyt vaalien alla annetaan muutama miljoona ja paistatettaan voittajina tiedotustilaisuudessa. Aika härskia!

 

 1. Heinäveden grafiittikaivos ja Pohjolan Kongo
 • Heinävedelle puuhataan grafiittikaivosta, jonka pelätään tuhoavan kansallismaiseman, matkailuelinkeinon ja arvokkaan ympäristön. Vastineeksi saadaan 30-40 työpaikkaa. Aika halvalla menee. Kaivoslaki kaipaa pikaista uudistamista. Suomalainen yhteiskunta ei juuri hyödy maaperänsä aarteista mutta joutuu maksamaan ympäristötuhojen seuraukset. Meillä on maaperä pullollaan arvokkaita mineeraaleja, joista saatava taloudellinen hyöty karkaa liian usein monikansallisten yhtiöiden taskuihin. Suomi on pohjolan Kongo kaivoslakinsa puolesta. Meiltä puuttuu kokonaan kaivosrojaltivero, jota käytetään lähes kaikissa kehittyneissä kaivosmaissa. Kohtuullinen verotus ei ole investoitien este ja auttaa meitä rahoittamaan hyvinvointiyhteiskuntaa. Aarteistaan ei kannata luopua liian halvalla.
 • Tämä asia pitää muuttaa seuraavalla hallituskaudella.

 

 

 

 

Sunnuntairaportti osa 1

 

 1. Pääministerin vihervasemmistokommenteista! Olen ihan ylpeä vihreydestäni ja vasemmistolaisista juuristani vaikken ihan vasemmistolaiseksi itseäni luekaan. Mutta onhan se ongelmallista, kun aika erilaisia asioita laitetaan samaan nippuun ilman isompaa miettimistä. Ihmisten lokerointi on älyllisesti laiskaa eikä varsinkaan päällikkötason pitäisi sellaiseen alentua. Nyt meni sen verran pahasti pieleen, että laukaus osui pääministerin omaan nilkkaan. Sipilä tekee hyvää vaalityötä vihreille ja vasemmistolle. Hyvä Juha! You are my man(and I’m your lady).

 

 1. Kasvisruokaa armeijalle!

Minusta tuntuu, että hyväkuntoinen armeija marssii paremmin kuin huonokuntoinen. Ilmastonmuutos on tällä hetkellä suurin uhka Suomelle. Onkin oikein hyvä, että armeijammekin taistelee sitä vastaan. Ja nythän siis puhutaan yhdestä kasvisruokapäivästäJ

Vaalit tulossa ja puolustusministeri ja hänen poliittinen tulevaisuutensa sinertää sen verran pahasti, että kannattaisi kokeilla kasvisruokapäivää.

 

 1. Sisäilma ja julkinen rakentaminen

Orimattilassa kaksi vuotta sitten rakennettu koulu suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi. Kosteutta ja mikrobeja. Tämä alkaa olla jo kansallisen hätätilan arvoinen asia. Ihmisten terveys ja kansallisomaisuus katoaa märkään betoniin.

 

 1. Ilmastonmuutos

Maailman vahvin merijää on sulanut Grönlannissa! Nyt pitää viimeistenkin herätä siihen, että ilmastonmuutos on koko ihmiskunnan suurin kysymys, joka pitää ratkaista nyt! # meollaan1

 

Share This: