Kriisitietoisuus on kroonistunut ja päättäjät irtaantuneet todellisuudesta
Kansalaiset ovat jo tottuneet siihen, että perusoikeuksia (tehdä töitä ja elää omanlaistaan elämää) rajoitetaan. Päättäjät taas ovat tottuneet siihen, että he voivat näin tehdä aika keveinkin perustein. Tilanne on sairas ja rajoitukset ovat tällä hetkellä yksinkertaisesti väärin. Valtiovalta puhuu tällä hetkellä matalariskisten paikkojen ja tapahtumien avaamisesta. Se ei tarkoita vielä juuri mitään ja THL:n keksimä riski- eli räkätaulukko ei perustu tutkimukseen vaan on aika fiilispohjainen ”jotain piti keksiä” -tyyppinen taulukko, jolla voidaan perustella järjettömyyksiä. Ja niitähän on riittänyt. Tällä hetkellä ABC:llä saat syödä mutta ei ravintoloissa. Ihmiset voivat kokoontua ostareilla mutta jos joku alkaa musisoimaan, virus innostuu välittömästi bailaamaan ja tartuttaa jokaisen. ABC ja muut huoltoasemat ovat muuten keskustan tukialueilla usein ainoa ravintola ja niitä rajoitukset eivät koske. Se selittänee heidän innottomuuttaan rajoitusten purkamiseen. Kulttuuri ja pienyritysten asiat eivät ole koskaan olleet demareiden politiikan keskiössä. Heidänkään penseys ei minua yllätä. Sitä en ymmärrä, miten esim. oma puolueeni perustelee hampaattomuuttaan asiassa. Nyt olisi sauma tehdä ihan oikeaa kulttuuripolitiikkaa(lasken ravintolatkin kulttuuriin) eikä vain näperrellä. Tämä voisi olla jopa hallituskysymys. Se voisi palauttaa oman viime aikoina kovia kolhuja saaneen uskoni politiikkaan.
NYT PITÄÄ HERÄTÄ!!! Rajoitukset olivat ihan ymmärrettävä työkalu tilanteessa, jossa virus oli vaarallinen mutta heikommin tarttuva. Nyt virus ei ole kovin vaarallinen mutta tarttuu helposti. Se taas tarkoittaa sitä, että rajoituksista ei ole juuri apua. Omalla työpaikallani on joka päivä yli 1000 ihmistä samassa rakennuksessa ja jopa 40 samassa tilassa. Silti homma toimii aika hyvin eikä juuri poikkea normaalista flunssakaudesta.
Yksi meidän yhteiskunnan peruspilareistä on se, että jokainen voi elää ja tienata elantonsa niin kuin itse haluaa lakien puitteissa. Yhteiskunnan tulee turvata tämä oikeus, ei estää sen toteutumista. Nyt eri aloja kohdellaan eri tavoin milloin minkäkin uuden pykäläkeksinnön mukaan ja myös päättäjien henkilökohtaiset arvostukset vaikuttavat asiaan. On tullut täysin selväksi, että kulttuuri, ravintolat ja kaikki ne pienet jutut, mitkä tekevät elämästä elämisen arvoisen, eivät ole tärkeitä poliittisen broilerifarmin kuplassa. Se tarkoittaa sitä, että meidän kansalaisten tulee puolustaa toisiamme ja herättää päättäjät. Täällä on ihan oikeita ihmisiä, joilta on viety liian paljon. Jos haluat mennä baariin tai herättäjäjuhlille, sinulla on siihen oikeus, vaikka minä en siitä pitäisikään.
Jos lähipäivinä ei ala tapahtumaan ja valitsemamme poliitikot ovat edelleen kykenemättömiä luopumaan kriisistä, joka on tällä hetkellä enimmäkseen omassa päässämme, seuraava askel on kansalaistottelemattomuus. Toivottavasti siihen ei tarvitse mennä.
Sitten vielä yksi juttu mahdollisia tulevia pandemioita ajatellen. Rajoitusten täytyy olla aina viimeinen keino. Jos esim. olisimme käyttäneet valtion maksamien koronatukien ja menetettyjen verotulojen verran rahaa ostaaksemme väliaikaisia sotepalveluita yksityiseltä sektorilta ja työterveyspalveluilta, meillä ei olisi mitään hätää. Samoin osan noista rahoista olisi voinut käyttää koko hoitoalan vahvistamiseen mm. nostamalla hoitajien palkkoja. Se olisi toki vaatinut näkökulman muuttamista rajoittamisesta mahdollistamiseen. Se olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten mutta tänään on vielä toiseksi paras mahdollisuus muuttaa näkökulmaa ja tarttua toimeen.
Free you mind, and the rest will follow!!!