Kokemuksia ja vähän faktaa kaasuautoilusta

Bensan hinta puhuttaa, minua se lähinnä pierettää. Katkaisimme oman riippuvuussuhteemme venäläiseen fossiilienergiaan kolmisen vuotta sitten ja hankimme pieru- eli biokaasuauton. Jengi on ymmärrettävistä syistä kysellyt viime aikoina asiasta ja tässä vähän kokemuksia ja vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

  • Kaasuautot ovat samanhintaisia kuin bensa-autot
  • Jokaisessa kaasuautossa on myös bensatankki. Jos kaasu loppuu auto vaihtaa automaattisesti bensaan. 
  • Ennen Venäjän hyökkäystä kaasulla ajaminen oli n 30-40% halvempaa kuin bensalla. Nyt se alkaa olla puolet halvempaa. Vielä vuosi sitten oli edullisempaa tankata venäläistä maakaasua eli ekologisuudesta piti vähän maksaa. Sodan myötä asetelma on kääntynyt oikeinpäin. Biokaasu on maakaasua halvempaa eli pitää olla todella vakaumuksellinen putinisti, jos tankaa maakaasua. 
  • Biokaasulla kulkevan auton C02 päästöt ovat n. 85% pienemmät kuin bensalla ajettaessa. Saksan autojärjestön (ADAC) 112 auton testissä kaasuautot veivät kärkisijat, kun tarkasteltiin autojen kokonaispäästöjä. Sen jälkeen tulivat sähköautot.
  • Tällä hetkellä Suomen biokaasupotentiaalista käytetään vain 5%. Sitä riittäisi miljoonalle autolle, jos koko potentiaali otettaisiin käyttöön ja sehän ilman muuta kannattaa tehdä. Autoilun sähköistyessä kaasun käyttö siirtyy enemmän raskaan liikenteen puolelle. Tankkausinfra tulee siis säilymään ja paranemaan vaikka yksityisautoilu pikkuhiljaa sähköistyykin.
  • Bensa-autosta voi tehdä kaasuauton. Tästä ei ole omakohtaista kokemusta mutta kuulemma ihan toimiva ratkaisu.
  • Tankkausasemia on nykyään aika hyvin esim. jokaisen Ikea pihalla. Me on ajettu ympäri Suomea ja aina on löytynyt kaasuasema. Ruuhkasuomessa niitä on jo mielestäni riittävästi. Lappi on poikkeus. Siellä ei vielä ole vielä asemia. Onneksi on ne bensatankit. 
  • Kaasu on kotimaista ja siinä samalla tuetaan suomalaista yrittäjyyttä. Usein kaasua tehdään esim elintarveteollisuuden ja maatalouden sivubisneksenä. Jätteistä tulee arvokasta raaka-ainetta.

Omien kokemusten perusteella en juuri nyt keksi yhtään miinuspuolta. Vaikka tankkiin laitetaan pierua, se ei edes haise. Hauskempaa olisi tietenkin, jos haisisi. Hajuttomuus on siis miinuspuoli. Kaasua….

Share This: