Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen
Tämä on aikamme tärkein kysymys, jossa meidän tulee onnistua. Kaikki muu riippuu siitä. Hiilinielujemme maksimointi, siirtyminen päästöttömiin energialähteisiin ja uuden teknologian kehittäminen tulee olla politiikkamme keskiössä kunnissa, valtakunnan tasolla ja EU:ssa.
Tasa-arvo on menestyksen edellytys
Tasa-arvo on koko yhteiskuntamme perusta ja se on kirjattu vahvasti perustuslakiimme. Jos jokainen meistä saa olla paras versio itsestämme ilman syrjintää tai vähättelyä, yhteiskuntamme voi hyvin. Hyväksyntä, arvostus ja osallisuus ovat hyvä ja halpa keino lisätä hyvinvointia ja saada jokainen mukaan tekemään maailman parasta yhteiskuntaa. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa rasismiin tai minkäänlaiseen syrjintään, jos haluamme menestyä.
Koulutus
Koulutus on suomalaisen yhteiskunnan kivijalka ja siihen tulee satsata pitkäjänteisesti kaikkina aikoina. Suomessa on tehty vakavia virheitä koulutuspolitiikassa ja suunta tulee korjata. Olemme jääneet koulutustasossa jälkeen monista muista maista ja se on jo uhka taloudellemme. Koulutusta tulee vahvistaa kaikilla asteilla ja lisätä erityisesti korkeakoulupaikkoja. Yliopistoihin ja myös ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet leikkaukset ovat olleet mittakaavaltaan liian suuria ja tuhoisia. Laadukas varhaiskasvatus ja koulutus ovat tutkimustenkin mukaan sekä tuottavia että yhteiskuntaamme parantavia investointeja. Vain hullu säästää koulutuksesta!
Kulttuuri
Kulttuurilla ja taiteella on ollut merkittävä rooli Suomen historiassa ja nykypäivässä. Tuskin koko maatamme olisi ilman taiteilijoidemme panosta. Taide ja kulttuuri rakentaa identiteettiämme ja antaa sisällön sanalle Suomi. Se on myös merkittävä osa koulutustamme ja kasvatustamme. Musiikki, kuvataide ja urheilu ovat osa hyvää elämää ja kasvamista paremmiksi ihmisiksi. Kulttuuri- ja luovat alat ovat Suomessa bkt:lla(3.5%)a mitattuna suurempia kuin maatalous tai vaikka elintarviketeollisuus ja niillä on suuri kansantaloudellinen merkitys. Teen itse jatkuvasti työtä Vantaalaisen kulttuurin, liikkumisen ja harrastamisen eteen tuottajana, kaupunkiaktiivina ja kaupunkikulttuurilautakunnan jäsenenä.
Sote
Hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut ovat huolenpitoa ja kuuluvat sivistysvaltioon. Julkinen terveydenhuoltomme on rapistunut viime vuosikymmeninä eikä sote-uudistus ainakaan parantanut tilannetta. Uudistus tehtiin poliittiset intressit edellä ja ihminen unohtui jonnekin matkan varrelle. Ennaltaehkäiseviin palveluihin pitää panostaa ja lääkärille pääsyä nopeuttaa. Se tehostaa hoitoa sekä säästää aikaa ja rahaa. Tällä hetkellä Vantaa Kerava hyvinvointialueella ajan varanneista 37% pääsi lääkärille vasta yli 30 päivän kuluttua. Se on Suomen toiseksi huonoin tulos Helsingin jälkeen. Monissa Euroopan maissa lääkärille pääsee parin päivän sisällä ja säännölliset terveys- sekä hammastarkastukset kuuluvat myös aikuisten julkiseen terveydenhuoltoon. Siihen meidänkin tulee päästä. Suomi käyttää jo ennen hallituksen leikkauksia eurooppalaista keskiarvoa vähemmän rahaa terveyspalveluihin. Lisäksi hallitus päätti, että enää ei tarvitse edes yrittää taata lääkärille pääsyä kahdessa viikossa vaan kolme kuukautta riittää. Se on aika pitkä aika odottaa sairaana ja epätietoisena. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin toimia toisin.
Sitten itselleni tärkeitä asioita, jotka eivät kuulu kuntien tai hyvinvointialueiden toimivaltaan. Näitä asioita edistän mahdollisuuksien mukaan muissa yhteyksissä.
Sosiaaliturvan uudistus ja perustulo Sosiaaliturvajärjestelmämme kaipaa uudistamista. Korona-aika näytti sen konkreettisesti. Riittävä ja joustava perusturva elämän eri tilanteissa auttaa pitämään kaikki mukana ja ehkäisee syrjäytymistä. Työelämämme muuttuu koko ajan sirpaleisemmaksi ja jaksottaiseksi. Meidän pitää kehittää kokonaan uusi joustava ja kannustava järjestelmä, joka mahdollistaa työntekemisen, työelämässä tarvittavien taitojen opiskelun, yrittämisen ja uusien asioiden kokeilemisen. Koko leimaavasta työttömyyskäsitteestä voisi luopua. Perustulo voi antaa tälle hyvän pohjan. Erityisesti freelancereille, itsensätyöllistäjille ja työhalukkaille osatyökykyisille perustulo voi olla suuri mahdollistaja ja tie ulos köyhyyden ja byrokratian labyrinteistä. Freelancerin ei tarvitse erikseen hakea tukia tulottomille jaksoille ja alussa oleva yrittäjä saa starttirahansa perustulosta. Perustulo on kuitenkin ajatuksena uusi ja tarvitsemme siitä lisää tietoa, jota saa vain kokeilemalla ja tutkimalla. Soten kompuroinnista kannattaa ottaa opikseen ja uudistus tulee tehdä harkiten ja kokeilujen kautta.
Kaikille yhteinen katsomusaine
Minusta Suomen tulisi luopua nykyisestä uskonnonopetuksesta ja siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineeseen, joka olisi neutraali yhdistelmä uskontojen historiaa, periaatteita ja nykyiseen elämänkatsomustietoon liittyviä aiheita kuten etiikkaa. On täysin järjetöntä jakaa lapsia ryhmiin uskontojen mukaan ja korostaa erilaisuutta todella konkreettisella tavalla. Koulun tehtävä on lisätä ymmärrystä myös toisia uskontoja ja kulttuureja kohtaan. Nykyinen systeemi ei sitä tee ja on kaiken lisäksi kallis, kun jokainen uskollinen ryhmä tarvitsee omat opettajansa, joilla ei aina ole minkäänlaista pätevyyttä tehtäväänsä. Muutenkin uskonnot ja valtio tulee pitää erossa toisistaan. Yhteiskunnallisia päätöksiä ei voi tänä päivänä tehdä pyhiä tekstejä lukemalla.