Koulujen avaaminen

Aluksi väitän, että tämän kevään etäkoululla on ollut enemmän positiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia kouluun, oppimiseen ja ennen kaikkea koko koulun tulevaisuuteen. Pakko on hyvä kannustin ja nyt pakon edessä opettajat ja koulut ovat synnyttäneet hetkessä kokonaisen uuden pedagogian lajin, josta saamme paljon työkaluja myös tulevaisuuden koulun kehittämiseen. Kevät oli tälle kokeilulle täydellinen ajankohta mutta syksyllä on jo pakko palata lähiopetukseen. Uudet ekaluokkaiset, uudet ryhmät, opettajat ja oppilaat eivät voi aloittaa uutta lukuvuotta etänä.

Suurelle osalle etäkoulu on sopinut hyvin. On voinut keskittyä ilman häiriöitä ja tai esim. kiusaamista itse opiskeluun ja kehittää itseohjautuvuuden tärkeää taitoa. Tämä antaa mahdollisuuden keskittää resursseja juuri niihin oppilaisiin, joilla on eniten haasteita.

Jos kouluja avataan, se koskisi todennäköisesti kahta viimeistä viikkoa ja sillä ei olisi suurimman osan kohdalla juuri merkitystä oppimisen kannalta. Sisällöt on jo opiskeltu ja arvioinnit tehty. Tässä konkreettinen ehdotus niille viikoille:

Suurin osa jatkaa itsenäistä työskentelyä opettajien keskittyessä tukemaan heitä, joiden haasteet ovat suurimmat. Tämän voisi tehdä harkinnan mukaan myös lähiopetuksessa. Jos 20 oppilaan luokalta kutsutaan viisi oppilasta työskentelemään opettajan tukema kouluun, se pystyttäisiin järjestämään suhteellisen turvallisesti. Turvavälit, eri tilat, porrastetut ajat, sään salliessa ulkona…Keinoja on paljon. Monien kohdalla tukea voitaisiin antaa myös etänä.

Koulujen laajamittaisessa avaamisessa on paljon hävittävää ja vähän voitettavaa. Se olisi sosiaalisessa mielessä kivaa ja varmasti monille tärkeääkin. Niin olisi toisaalta kesätapahtumatkin ja vierailut isovanhempien luokse. Kaikkea ei voi nyt saada.

Muutamat suomalaiset lääkärit ja asiantuntijat ovat ehdottaneet, että olisi hyvä saada vähiten vakavia oireita saava väestönosa eli lapset sairastamaan Korona ennen syksyä. Tämä perustuu laumasuojan ajatukseen. WHO tiedotti eilen erittäin painokkaasti, ettei ole mitään todisteita koronan sairastamisen tuomasta immuniteetista. Myös arviot lasten roolista tartuttajina ovat vielä hataralla pohjalla. Koulujen avaaminen tehtäisiin siis täysin mututiedon ja arvailun varassa. Ruotsisssa yhden koulun opettajista sairastui 10 ja yksi kuoli, jonka jälkeen koulu suljettiin. Hokkaidon saarella virus oli jo häviämässä, kunnes koulut avattiin ja rajoituksia purettiin. Seurauksena virus levisi nopeasti koko yhteisöön ja Hokkaidosta tuli Japanin ensimmäinen paikka, jonne julistettiin hätätila.

Tämän hetken tietojen perusteella koulujen avaaminen olisi vastuutonta ja typerää. Meidän pitää nyt oppia lisää viruksesta ja valmistautua ensi syksyyn, jotta voimme aloittaa lähikoulun mahdollisimman turvallisesti. Kesäloma antaa meille jatkoaikaa. Nyt ei kannata hätäillä!

Share This: