Yksityistäminen varhaiskasvatuksessa ja kouluissa – Lobbarit liikkeellä

Olen saanut viime vuosien aikana tutustua useamman Euroopan maan koulujärjestelmään ja keskustella täkäläisten opettajien kanssa. Päällimäinen opetus on ollut se, että koulujen yksityistäminen on johtanut tuhoisiin seurauksiin. Esim. Ruotsissa raha seuraa opiskelijaa ja yksityiset koulut ottavat voittonsa säästämällä olosuhteista ja opetuksesta. Espanjassa yksityiskoulut taas ovat johtaneet valtaviin eroihin koulujen kesken. Perheet tekevät isoja liikeita saadakseen lapsensa oikeisiin kouluihin ja huonomaineisia opinahjoja vältellään. Tämä taas vaikuttaa osaltaan myös alueiden eriytymiseen, mitä ei taida toivoa kukaan.
Viimeksi eilen juttelin ruotsalaisen yksityiskoulun rehtorin kanssa ja jopa hän suhtautui asiaan todella kriittisesti. Koulujen yksityistäminen onkin Ruotsissa jo aika yleisesti todettu isoksi virheeksi ja yhdeksi suurimmista syistä ruotsalaisen koulun alamäkeen. Siellä käytetään peruskoulutukseen paljon enemmän rahaa kuin Suomessa ja tulokset ovat paljon huonompia. Kuulostaa ihan meidän Sote-uudistukselta?
Helsinki on nyt avaamassa varhaiskasvatusta enemmän yksityisille toimijoille palvelusetelin avulla. Itse pelkään, että varhaiskasvatuksen yksityistäminen avaa pidemmällä aikavälillä ovea myös yksityiskouluille. Varsinkin eskari on koko ajan enemmän ja enemmän osa peruskoulua. Kohta lauletaan: ”Eskarilainen kävelee kuin nainen”…
Suomalainen koulu ja varhaiskasvatus on todella kustannustehokasta ja laadukasta edelleen. Yksityisten varhaiskasvatusfirmojen lobbaus on Helsingissä kovaa ja päättäjien on syytä olla hereillä. Itse olen samaa mieltä kuin lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila. Varhaiskasvatukseen on asetettava perusopetuksen tapaan voitontavoittelun kielto!

Share This: