Puheeni pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteisessä Sote-kokouksessa

Tällä viikolla tehtiin historiaa, kun pidimme Pääkaupunkiseuden valtuustojen yhteinen kokouksen Soten ja maakuntauudistuksen kaatamiseksi. Kyseessä on kuitenkin yksi Suomen historian suurimmista päätöksistä, jotka koskettavat ihan jokaista. Pääkaupunkiseudun päättäjät ovat lähes yksimielisiä siitä, että ko ”uudistukset” ovat kiireessä surkeasti valmisteltuja, huonontavat palveluita, lisäävät kustannuksia ja vaarantavat kuntien palvelujen rahoituksen. Velatkin tuplaantuu suhteessa tuloihin. Itse käsittelin Vantaan valtuustolle pitämässäni puheessani sitä, mitä tämä tarkoittaa demokratian kannalta. Puheeni meni näin:

”3/5:stä suomalaisesta haluaa pysäyttää nyt käsiteltävän sote ja maakuntauudistuksen. Vain 1/5:stä haluaisi uudistuksen jatkuvan. Myös yli puolet kokoomuksen äänestäjistä vastustaa uudistusta. Vain keskustapuolueen riveistä löytyy kannatusta hankkeelle. On syytä olettaa, että suurten kaupunkien asukkaiden l. meitä äänestäneiden joukossa vastustus on keskimäärin vielä suurempaa.

Sote- ja maakuntauudistus hyödyttää harvoja ja sitä viedään eteenpäin pienellä ryhmällä, jolla ei siihen kunnollista kansan antamaan mandaattia. Demokraattisesti valittuina valtuutettuina meillä on velvollisuus kuunnella kuntalaisia ja oikeus ajatella itse vaikka uudistuksen takana olevat tahot yrittävät ampua rivejä suoriksi. Me olemme täällä tänään lopettamassa sitä suhmurointia, jonka takia ihmisten usko politiikkaan on mennyt ja antamassa äänen niille, jotka ovat meitä äänestäneet.

Nyt mennään kovaa vauhtia silmät kiinni kohti tuntematonta. Suurin osa suomalaista ja vantaalaisista haluaa pois tästä kyydistä ja me voimme tänään auttaa heitä. Tehdään se! Kiitos!”

Share This: