Miksi kulttuuri on maailman toiseksi tärkein asia?

Minkäläinen olisi maailma ilman kuvia, musiikkia, tanssia tai tarinoita? Mihin käyttäisimme aikamme ja millä täyttäisimme älylaitteidemme muistin?

Elämä sellaisessa ympäristössä olisi yhtä mahdotonta kuin Merkuriuksella. Taide on meissä, se ympäröi meitä, se kertoo meistä. Kun sanat loppuvat, soivat sävelet. Kun kauneus tai kauheus ympäröi meitä, tartumme kynään tai pensseliin.

Kulttuuri ja taide luo symboleja, joiden ympärille on perustettu kokonaisia valtiota tai kansanliikkeitä. Kuninkaiden kruunut, valtioiden liput, kansallislaulut, puolueiden tunnukset, sukupolvikokemukset, Ultra Bra, Iron Maiden, Punk, Lemminkäisen äiti, Hakaristi, jääkiekkojoukkueen logo, Rock, Kevätuhri, Finlandia, Krusifiksi, Star Spangled Banner, Guernica, Daavidin tähti, Moottoritie on kuuma, Neruda, Wagner, Buddha-patsas, Popeda, Waltari…

Taide on ihmiskunnan polttoaine hyvässä ja pahassa. Se kokoaa meidät yhteen ja saa meidät liikkeelle. Taiteilijat, kirjailijat ja filosofit ovat muuttaneet maailmaa syvällisemmin kuin kukaan muu.

Kulttuuri on se perusta, jolla koko yhteiskunta ja sen kehitys lepää. Ilman musiikkia, kuvia ja tarinoita, meillä on vain tyhjiä kuoria ja laitteita ilman sisältöä.

Ai niin! Mikä se tärkein asia sitten on? En kerro! Kyllä te tiedätte…

Share This: