Julkisesta rakentamisesta!

Ylen vaalikone kysyi minulta, minkä asian mullistaisit kunnassasi? Paljon on parannettavaa ja korjattavaa mutta yksi asia kaipaa perinpohjaista mullistusta Vantaalla ja koko Suomessa. Se on rakentaminen ja kiinteistöjen huolto. Tänään oli taas Hesarissa yhden homeisen koulun surullinen tarina. On anteeksiantamatonta, että kokonainen sukupolvi lapsia sairastuu huonon rakentamisen ja kiinteistöhuollon takia. Lienee jo aika kiistatonta, että viime vuosikymmeninä Suomessa on rakennettu paljon kalliita ja käyttäjilleen vaarallisia tiloja. Se on yhtä viisasta kuin polttaa rahaa pihalla ja hengittää palamiskaasut keuhkoihinsa. Hullun hommaa siis!

Näyttää siltä, että energiatehokkuudessa on menty liian pitkälle. Rakennukset ovat niin tiiviitä, että pienikin virhe rakennusvaiheessa voi pilata koko liiterin. Lisäksi säästetään ilmanvaihdosta ja lasketaan kiinteistöjen lämpötiloja öisin. Ilma ei vaihdu tarpeeksi, kosteus tiivistyy eikä pääse pois rakenteista. Kukaan ei ole niin hullu, että tekisi vastaavaa omassa kodissaan!

Lisäksi ongelmia on urakoiden tilaamisessa, kilpailutuksessa, valvonnassa ja rakentamisen yleisessä laadussa jne… Siis oikeastaan ihan kaikessa! Olisiko tässä jo kansallisen hätätilan paikka? Pitäisikö meidän laittaa parhaat asiantuntijamme miettimään rakentamista ja luoda sellaiset suositukset ja säännöt, että ne tukevat laadukasta ja terveellistä rakentamista.

Mahdollisuuksia ja osaamista Suomesta edelleen löytyy. Nyt tarvitaan strategia ja tahtoa. Jossain sitä jo on. Pudasjärvelle valmistui juuri maailman suurin hirsikoulu ja Kuhmossa tehdään parhaillaan koulua massiivipuisesta CLT-elementistä. Suomalaisia kouluja suomalaisesta puusta! Ei huono!

Vantaa voisi olla tässä edelläkävijä. Otetaan kisa Espoon ja Helsingin kanssa. Kuka rakentaa parhaimmat, kestävimmät ja terveellisimmät koulut sekä päiväkodit! Voisimmeko palkita rakentajat laadusta ja huolellisuudesta? Ehkä tämä olisi kansanliikkeen arvoinen asia! #torillatavataan #puurakentaminen #painovoimainenilmanvaihto

Share This: