Ihmiset riitelee asiat ei, koulukiusaajien yhteiskunnassa kaikki on kielletty ja armoa ei anneta.

Koomikko pyytää huonoa vitsiään anteeksi=kielletään huumori/kaikkien pitää pyytää kaikkea anteeksi

Oululainen professori ottaa Mannerheimin kuvan seinältä=Salaliitto/kielletään isänmaallisuus

Yksi ravintola lopettaa naudanlihan käyttämisen kannattamattomana=Suomalaisuus on uhattuna/kielletään lihansyönti

Homma menee jotenkin näin: Yksittäinen asia tai kommentti työnnetään törkygeneraattoriin, jossa siitä perataan pois häiritsevät faktat ja näkökulmat. Sieltä se syötetään suoraan kaaoksesta voimansa saavan kansanvillitsijän lapaan. Hän vetää kiekon maaliin nasevien saatesanojen kanssa:”Mikään ei ole enää pyhää, kohta kaikki kielletään, Suomea ei enää kohta ole jne”…Osa kansasta hurraa ja yhtyy raivoon. Osa katsoo sivusta ja osa haluaisi sanoa jotain, mutta ei uskalla, koska tietää mitä siitä seuraa

Onko kaikki tai oikeasti kielletty? Velvoittaako Peteliuksen anteeksipyyntö koko ihmiskuntaa ja kuuluuko se edes kenellekään muulle kuin asianomaisille? Saako lihaa vielä syödä ja ottaa lasin maitoa kyytipojaksi?

Kun katson Suomea tänä sunnuntaina, niin huomaan, että kauppojen hyllyt ovat täynnä liha- ja maitotuotteita, auto löytyy melkein joka pihasta, huumoria, rajuakin, on enemmän tarjolla kuin elämässä ehtii katsoa. Mannerheimkin ratsastaa kunniapaikalla Kiasman edessä. Ihmiset voivat edelleen itse valita, miten elämäänsä elävät. Suurin muutos taitaa olla se, että valinnanvaraa on enemmän kuin koskaan niin kaupan hyllyllä kuin maailmankatsomuksissa.

Maailma muuttuu nopeasti ja yhtenäiskulttuurin aika on ohi. Yhden valtion sisällä on monia kulttuureja, enkä tarkoita etnisyyttä. Suomalaisella voi olla paljon enemmän yhteistä toisella puolella maailmaa asuvan ihmisen kuin oman naapurinsa kanssa.

Verkko mahdollistaa verkostoitumisen yli maiden rajojen. Maailmanlaajuiset suuret ideologiat; ympäristötietoinen liberalismi ja konservatiivinen kansallismielisyys joutuvat kuitenkin elämään saman katon alla täällä Suomessakin. Globaalit mittasuhteet kärjistävät vastakkainasettelua ja kaaoksesta hyötyvät tahot kaatavat bensaa liekkeihin.

Lisäksi sukupolvien kuilu voi hyvin ja kasvaa. Liha, maito, uskonto, auto ja moni muu asia, josta tälläkin hetkellä riitelemme koetaan osaksi monen elämäntyyliä ja identiteettiä. Sitten on olemassa nuorempi sukupolvi, jolle nuo asiat näyttäytyvät toisenlaisina. Halutaan muutosta ja kehitystä.

Millainen on tulevaisuutemme jos liberaali ja konservatiivi, nuori ja vähän vanhempi eivät voi keskustella toistensa kanssa ilman ivaa, vähättelyä ja tahallista väärinymmärtämistä. Mitä voimme odottaa lapsiltamme, jos aikuiset yksinkertaistavat, kärjistävät ja ovat armottomia toisiaan kohtaan.

Vanha periaate poliittisessa debatissa ”Asiat riitelee, ei ihmiset” on ajankohtaisempi kuin aikoihin. Paras argumentti voittakoon!

On tutkittu tosiasia, että ihmiset uskoo melkein mitä vaan, jos viesti tulee omilta ja se vahvistaa omia näkemyksiä. Ihminen myös torjuu epämiellyttäväksi koetusta lähteestä tulevan tiedon vaikka se olisi kuinka tutkittua. Tästä pelottava esimerkki on verkossa liikkuva manipuloitu keskustelu eduskunnan kyselytunnilta Halla-ahon ja Maria Ohisalon välillä. Video oli viikon klikkihitti! Peli on kovaa ja likaista! Lähdekriittisyys on välttämätön kansalaistaito! Myös omia ajatuksiaan ja tottumuksiaan olisi hyvä joskus kyseenalaistaa.

Olemme nyt koulun pihalla. Kiusaajien joukko on ottanut vallan. He ovat vähälukuisia, manipuloivia, pelottavia ja kovaäänisiä. Heikkous palkitaan ivalla ja väkivallalla. Tilanne ja ryhmän paine tempaa osan mukaansa. Osa yhtyy kiusaamiseen ja toiset katsovat hiljaa vierestä. Me olemme nyt tässä.

Ehdotan vallankumousta! Meitä on enemmän. Puhalletaan peli poikki ja otetaan piha takaisin!

Ps. Harva on 100% konservatiivi, liberaali, maalainen, kaupunkilainen, vassari, suvakki, suvaitsematon, viherpiipiipertäjä, porvari, nuori, vanha…. Ihmiset mahtuvat aika huonosti määritelmien alle ja meillä on aina enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Me olemme loppujen lopuksi haluinemme, toiveinemme ja pelkoinemme aika samanlaisia.

#meollaan1 #jotainrajaa

Share This: