Vantaan bujdettineuvotteluista ja säästöistä

Tämä on ollut rankka syksy kuntapolitiikassa! Säästöpaineet ovat Vantaallakin olleet ennennäkemättömän suuret. Me poliitikot olemme pohtineet virkamiesten kanssa, mistä voimme säästää ja saada lisää tuloja ja mitä voimme tehostaa, jotta kaupunkimme voi turvata palvelut ja kehittyä myös tulevaisuudessa. Tämä on tarkoittanut lukemattomia kokouksia ja pitkiä iltoja näiden ääressä. Nyt ensi vuoden budjetti on kuitenkin valmis ja siihen voi näissä oloissa olla kohtuullisen tyytyväinen. Saimme Vihreällä ryhmällä kovan vääntämisen jälkeen monia tavoitteita läpi mm:

– Kodinhoidontuen kuntalisä säilytetään

– Kaupungin henkilöstölle mahdollisuus ylimääräisiin vapaisiin(tämä on todettu tehokkaaksi win win-säästökeinoksi)

– Järjestöjen avustuksista ei leikata. Tämä on tärkeää elävän kaupunkikulttuurin kannalta.

– Lisäksi pyöräilyverkostoa kehitetään, kaupunkisuunnittelulla ehkäistään segregaatioita, hammashoidon asiakasmaksuja ei koroteta jne…

90-luvun lamasta on hyvä ottaa oppia ettemme tee samoja virheitä uudestaan. Silloin moni säästö tuli pitkällä aikavälillä alkuperäistä säästöä paljon kalliimmaksi. Kutsutaan niitä vaikka *negasäästöiksi. Leikkauslistalla ollut kodinhoidon kuntalisän leikkaus olisi ollut juuri tällainen negasäästö. 

Meidän tulee myös varmistaa, ettemme tuhoa hetkessä hyviä ja kustannustehokkaita toimintoja, joiden rakentamiseen on käytetty valtavasti aikaa ja rahaa. Ei kannata hetken oikusta rikkoa sellaista, mitä myöhemmin tarvitsee. Tiivistetysti voidaan sanoa, että syrjäytyminen, terveysongelmat ja alusta aloittaminen tulevat kalliiksi.

Jatkossa on tärkeää kehittää kaupunkia ja sen taloutta pitkäjänteisesti. Vantaalla on ollut paha tapa tehdä paniikkiratkaisuja, joissa luvut saadaan näyttämään paremmilta mutta toimet nakertavat pitkän aikavälin kestävyyttä. Jatkuva maan myyminen kassavajeen paikkaamiseksi on yksi tällainen toimi. Kaikki laskelmat osoittavat, että maan vuokraamisella kaupunki saa pitkällä aikavälillä moninkertaisesti enemmän tuloja. Työ jatkuu…

*Negasäästö – säästö jonka toteuttaminen ennen pitkää maksaa enemmän kuin se säästää.

Share This: